Пасивното тютюнопушене убива всяка година средно по 600 000 души в целия свят

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/50158000/jpg/_50158783_010725582-1.jpg
Първото световно проучване на последиците от пасивното тютюнопушене сочи, че то причинява средно по около 600 000 смъртни случаи всяка година. Това прави 1 на всеки 100 смъртни случая в световен мащаб.

Една трета от загиналите деца често са били изложени на тютюнев дим у дома си, сочи изследване на Световната здравна организация (СЗО).

Проучването, проведено в 192 държави, установява, че пасивното пушене е особено опасно за децата, тъй като то повишава риска от синдром на внезапна детска смърт, от пневмония и от астма.

Пасивното тютюнопушене причинява също сърдечни заболявания, респираторни заболявания и рак на белия дроб.

„Това ни помага да разберем реалната цена, която плащаме за „удоволствието” на пушачите от употребата на тютюна.”, заявява Армандо Перуга, ръководител на изследването.


РЕКЛАМА:

***

Изследването използва оценките за честотата на специфични заболявания и на броя на хората, изложени на пасивно пушене. Съчетанието от инфекциозни заболявания и дима от втора ръка е смъртоносна комбинация.

СЗО е особено загрижена за 165 000-те деца, които умират от свързани с тютюнопушенето респираторни инфекции, най-вече – в Югоизточна Азия и в Африка. Децата са по-изложени на пасивно пушене от всяка друга възрастова група, главно – в собствените си домове, било, защото родителите им пушат у дома, било, защото тютюневоят дим, генериран от съседите им, се просмуква през стените или – през общите комини и общата вентилационна система.  

Освен повишения риск при децата от куп респираторни заболявания, белите дробове на децата, които са неволни пасивни пушачи, се развиват по-бавно, отколкото – белите дробове на децата, които растат в среда без тютюнев дим, сочи изследването.

В световен мащаб 40% от децата, 35% от жените и 33% от мъжете, които са непушачи, са били изложени на пасивно пушене през 2004 г.

Тази експозиция на вредния тютюнев дим е причинила само през една година (2004) смъртта на 602 421 души, както следва: 379 000 смъртни случая на възрастни от сърдечно-съдови заболявания, 165 000 смъртни случая на деца от инфекции на долните дихателни пътища, 36 950 смъртни случая на възрастни и на деца от астма, 21 400 смъртни случая на възрастни от рак на белите дробове и 71 смъртни случая на деца от инфекции на ушите.  

Според проучването най-голям брой хора са изложени на пасивно пушене в Европа и Азия, а най-малко – в Северна и Южна Америка, Източното Средиземноморие и Африка. В Китай пушачите са 350 000 000 д. Те изпушват една на всеки 3 изпушени цигари в света. Само в Кения ежегодно умират по 8 000 активни и по 4 000 пасивни пушачи.

Изследването показа също, че пасивното пушене има голямо влияние върху жените, причинявайки смъртта на около 281 000 жени в световен мащаб. Това се дължи на факта, че в много части на света 50% повече жени, отколкото мъже, са били изложени на пасивно пушене.

Не може да има и капка съмнение, че 1 200 000 000 пушачи в света замърсяват околната среда и по този начин излагат всички непушачи около себе си на опасността да пушат дим втора употреба. Необходими са програми за обучение на тези хора, които да ги научат на какви опасности подлагат себе си и хората и животните около себе си.

Тютюнопушенето е предотвратима причина за смъртта на 5 100 000 души всяка година, а прогнозите за бъдещето на пушачите са мрачни. Те сочат, че ако не се вземат спешни мерки за контролиране на тютюневата епидемия, през 2030 г. тя ще причини смъртта на 8 000 000 души.

95% от населението по света не е защитено от закони, които забраняват тютюнопушенето. Само в 17 държави има цялостна забрана на тютюнопушенето, а това означава, че само 5% от световното население е защитено със закон.

СЗО призова правителствата да провеждат предписанията на Рамковата конвенция за контрол на тютюна от 2005 г., която е подписана от 170 държави. Конвенцията призовава страните да приемат мерки за предотвратяване на тютюнопушенето – чрез програми за обучение на пушачите и предлагане на пушачите да се опитат да откажат тютюнопушенето, налагане на забрана за рекламиране на тютюневи изделия, налагане на забрана на производителите на тютюневи изделия да спонсорират спортни мероприятия, повишаване на данъците за тютюневата промишленост и увеличаване на цената на тютюневите изделия. Също така се забранява продажбата на тютюн и на тютюневи изделия на лица под 18 годишна възраст. А на кутиите с цигари трябва да има надписи и картинки, предупреждаващи за опасните последствия от тютюнопушенето. Всички тези мерки целят едно – защитата на непушачите от тютюневия дим.

Новите правила позволяват да се пуши на изолирани места, снабдени с мощни (но скъпо струващи) димни екстрактори.

Анкета на социологическата агенция „Галъп” от 2007 г. сред американците сочи, че 54% от анкетираните подкрепят забраната на тютюнопушенето в ресторантите, 34% – в хотелските стаи и 29% – в баровете. Проучване на същата агенция от 2008 г. установява, че мнозинството от жителите на Европейския съюз подкрепят забраната на тютюнопушенето в офисите и в други затворени работни места, летищата, гарите, автогарите, хотелските стаи, обществените тоалетни, магазините, обществения транспорт, банките, поликлиниките, болниците, училищата, университетите, културните центрове, религиозните храмове, спортните центрове, ресторантите, кафенетата, баровете, кръчмите и клубовете, в градските паркове и на детските площадки.

В САЩ тютюнопушенето е забранено и в затворите. Освен това, там от 1993 г. не можеше да се пуши на 2 метра от обществените сгради. Наскоро забраната разшири този периметър до 6 метра от всяка обществена сграда.

В Япония тютюнопушенето е забранено дори и на улицата. За минувачите има табели, на които пише: „Моля, не пушете, докато се разхождате! Благодарим ви за разбирането!”

В Австралийския град Сидни тютюнопушенето е забранено и на плажа.

Във Великобритания глобата за тютюнопушене е 50 лири. В Индия глобата е 200 рупии.
Франция налага драстични глоби на пушачите, които не спазват забраната за пушене, и на тези, които толерират тютюнопушенето на обществени места. За първите глобата е 450 евро, а за вторите – 750 евро. В Ирландия глобите са още по-солени – може да стигнат до 3 000 евро.

Превел: Неделин Бояджиев

Източници:

http://www.bbc.co.uk/news/health-11844169
http://www.worldbulletin.net/news_detail.php?id=66717
http://www.impactlab.net/2010/11/26/1-in-100-deaths-worldwide-due-to-second-hand-smoke/
http://www.washingtontimes.com/news/2010/nov/26/more-than-600000-people-killed-by-2nd-hand-smoke/
http://www.allvoices.com/contributed-news/7442726-smoking-causes-600000-deaths-per-year
http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_ban
http://www.xtra910.com/news/Lifestyle/Health/Second-hand-smoke-kills-600-000-a-year-WHO-study.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/3758707.stm


Европейска нощ на учените 2022 г.: