Първият в Европа парк за енергийни вълнови съоръжения

Вълни по крайбрежието на полуостров Бретан (Франция).

В надпреварата за комерсиализиране на енергията на морските вълни регионът на Бретан във Франция може да се похвали като дом на първото в Европа търговско енергийно съоръжение за улавяне на енергия от морските вълни. С подкрепата на региона, Seabased, вълнова енергийна компания, водена от френския изпълнителен директор Лоран Албер, планира да изгради 10 МВт вълнов парк в залива Аудиерне.

„Регионът на Бретан има удоволствието да подкрепи този особено иновативен търговски проект, който ще допринесе за производството на конкурентна енергия от възобновяеми източници по крайбрежието на полуострова“, казва Лоиг Чесне-Жирар, председател на регионалния съвет на Бретан.

Филип Тийфри, управител на Bretagne Ocean Power, отбеляза, че проектът ще спомогне за поддържането на района на Бретан като уникален шоурум на океанските енергийни технологии, особено след като той може да бъде първият в Европа енергиен парк с енергийни вълни, свързан в мрежа. И това ще спомогне за насърчаване на индустриалния и икономически растеж в региона. Това е целта на Bretagne Ocean Power, която служи като централен ускорител за морски проекти за възобновяема енергия в района. За допълнителна информация вижте доклада на IDTechEx – Wave, Tidal and Hydro Power 1W-10MW 2018-2038.
За Seabased е идеална възможността да инсталира своята наскоро представена търговска система в залива Аудиерне. 

„Бретан върши фантастична работа по изграждането на единствен по рода си център за иновации за океанска енергия и екосистема в район, който преди е имал малко възобновяеми енергийни източници“, казва Албърт. „С тях беше прекрасно да работим и ние с нетърпение очакваме да продължим сътрудничеството помежду ни, за да реализираме този важен проект.“


РЕКЛАМА:

***

Seabased вече работи с базираната в Бретан ENAG, компания, специализирана в преобразуването на енергия. ENAG са изградили уникалната електрическа система на Seabased.

„Връзката на Seabased с ENAG е важна за нас от гледна точка на спазването на пътната карта за индустриално развитие на Бретан“, казва Тийфри. „Но при избора на проекти за възобновяеми енергийни източници, които да допълват тези, които вече са в региона, за нас също е важно да поканим компании, които са на ръба на комерсиализацията, които вече са извършили някои пълномащабни тестове в реални условия.“

Bretagne Ocean Power вече е разработил енергийни проекти за океана в района, идентифицира зоните, които работят за различни технологии, и работи с местни заинтересовани страни като местните рибари. 

„В Бретан има огромна подкрепа, за съзряването на тези нови енергийни проекти за океана“, казва Тийфри.
 Планираният енергиен парк за вълни ще започне с пилотни 2MW и ще достигне 10MW, като ще бъде свързан към френската електрическа мрежа

Технологията за вълнова енергия на Seabased използва шамандура на повърхността на океана, която се движи с вълните. Това движение повдига тежко, магнетизирано тяло (транслатор), нагоре и надолу вътре в генератора, който лежи на морското дъно. Генераторът – наречен преобразувател на вълновата енергия или WEC – преобразува тази механична енергия в електрическа енергия, която изпраща към уникалната електрическа система на Seabased, също разположена на морското дъно. Електрическата система преобразува мощността от много генератори в един енергиен поток, готов за електрическата мрежа.

Компанията е завършила два свързани с мрежата демонстрационни парка за вълнова енергия и е в процес на окончателна оптимизация на системата и сертифициране от трети страни преди пълна комерсиализация.

 За изпълнителния директор на Seabased този проект има допълнителна полза.
„Много се радвам да обявя първия ни търговски проект в Европа в моята страна“, казва Алберт.

Източници: offgridenergyindependence.com, Seabased
Превод: Радослав Тодоров

Тази статия е част от Специалния брой „Зелени технологии“

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: