Първите Нобелови награди

Алфред Нобел и завещанието му.

 

Награди за „най-голяма полза за човечеството“

Интересът на Алфред Нобел към науката, културата и обществото е огромен и ясно се вижда в неговата последна воля. В третото и последно завещание, което той подписва в Париж на 27 ноември 1895 г., той заявява, че по-голямата част от състоянието му трябва да отиде за награди по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Не всички остават доволни от това – на изпълнителите са необходими четири години, за да убедят всички страни да изпълнят желанията на Алфред Нобел. Така на 10 декември 1901 г. са присъдени първите Нобелови награди.

 

Първата церемония по награждаването – „Имаше известно напрежение във въздуха“

Първата церемония по награждаването с Нобелови награди се провежда през 1901 г. Имената на Нобеловите лауреати първоначално са пазени в тайна и са разкрити едва същия ден. Това е и списъкът с наградените лауреати на първата церемония:.

Наградата за химия 1901 – Защо растенията изсъхват?

И какво кара соковете на дъба да се издигат? Якоб вант Хоф, първият Нобелов лауреат по химия, обяснява осмотичното налягане и неговото значение в живота на растенията и животните в своята Нобелова лекция.

Погледнете лекцията от 1901 г. Осмотично налягане и химическо равновесие

 

Цялата статия виж в безплатния брой посветен на Нобеловите награди през 2020 г. (свали от тук>>)
Този (безплатен) брой е посветен на Нобеловите награди проведени през 2020 г. Предстоят няколко специализирани броя на „Българска наука“, които ще са напълно безплатни за четене и ще покажат някои от най-интересните моменти от миналата (2020) година.

Идеята на този брой е да събере на едно място всичко необходимо, което е нужно да знаете за самите Нобелови награди, провеждането им и кой ги спечели в годината на Ковид (2020).

В българското интернет пространство липсва толкова подробно предоставяне на информация по този въпрос и за това се наехме да преведем и съставим броя.

ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО В PDF >> 

Изтегли в ePub >>

Изтегли в mobi >>