За първи път в България реплики на златните съкровища от гробницата на Тутанкамон

За всички изкушени от историята напомняме, че след броени дни в Бургас ще бъде показана за първи и последен път в България (предвид мащабите и сложността на организацията на подобно събитие) изложба със 100 съвършено точно изработени реплики на съкровищата от гробницата на Тутанкамон. Изложбата ще отвори врати на 1 юли и ще продължи до 30 септември като експонатите ще бъдат изложени в сградата на Държавната опера в града.  Посетителите ще могат да разгледат гробницата на младия фараон във вида, в който тя е била открита от археолога Хауърд Картър на 4 ноември 1922 г.

Както е известно, от всичките 62 гробници в Долината на царете в Египет единствено тази на Тутанкамон е останала сравнително непокътната, при все че иманяри са се опитвали на два пъти да изнесат съкровищата от нея. Очевидно обаче нещо им е попречило и по-голямата част от погребалните дарове са се съхранили непокътнати до наши дни.

Всички копия на съкровищата са пресъздадени с максимална прецизност до най-дребния детайл, включително захабяването по саркофага на фараона. Те ще бъдат групирани в няколко тематични зони като по този начин ще бъде възпроизведена подредбата им в оригиналната царска гробница – „Преддверието“ или „Стаята на могъществото и властта“, „Златният трон“, „Погребалната камера“, „Съкровищницата“ и „Позлатеният олтар“. Сред експонатите присъстват погребалната маска на Тутанкамон и златният му трон, на който са изобразени фараонът и съпругата му Анхесенамун. За посетителите на изложбата е предвидена и 3D разходка.

Изложбата гостува в Бургас със специалното разрешение на египетското правителство след преговори, продължили 2 години. Всички експонати са сертифицирани от Министерството на антиките на Египет.


РЕКЛАМА:

***

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: