Търсене
Close this search box.

Пандемията е оказала неблагоприятно въздействие върху националните гори в САЩ

Пандемията е оказала неблагоприятно въздействие върху националните гори в САЩ

Пандемията е оказала неблагоприятно въздействие върху националните гори в САЩ

Пандемията е оказала неблагоприятно въздействие върху националните гори в САЩ


Направи дарение на училище!***

Националната гора White Mountain National Forest в щатите Ню Хемпшир и Мейн.

 

Много от човешките преживявания бяха уникално променени по време на пандемията COVID-19, включително значително увеличение на броя на хората, търсещи възможности за отдих на открито по време на карантината. В поредица от проучвания, разглеждащи тази тенденция, изследователи от университета в Ню Хемпшир установиха драматично увеличение по време на пандемията на посетителите на парковете и защитените зони на Нова Англия, което доведе до значителни социални, ситуационни и екологични въздействия върху поведението и решенията на хората, както и на качеството на изживяванията им.

„В разгара на пандемията, през лятото на 2020 г., посещенията с цел отдих на открито в националните гори на Нова Англия се увеличиха с повече от 60%, или с приблизително два милиона посетители, повечето от които идват от места извън щата“, съобщава Майкъл Фъргюсън, асистент по управление и политика на отдих. „Въпреки че беше страхотно да видя толкова много хора да преоткриват излетите на открито и да се възползват от възможностите за отдих, същевременно това повдигна много въпроси и притеснения относно тези вече претоварени природни ресурси.”


Разбери повече за БГ Наука:

***

Обширният набор от изследвания, който включва проучване, публикувано наскоро в списание Society and Natural Resources, оценява състоянието на така наречения ренесанс на открито в пика на пандемията, като изследва увеличаването на посещенията и промените в поведението и вземането на решения в White Mountain National Forest и Green Mountain National Forest. Докато пандемията подхрани проблемите с посещенията, тези национални гори вече срещаха значителни проблеми още през 2017 г., включително социални (струпвания и конфликти), ситуационни (достъп до обекта и отпадъци) и екологични (снежна покривка и кърлежи). През лятото на 2020 г. мениджърите по ресурси в Националната гора на White Mountain възложиха на изследователите да разгледат по-отблизо тези опасения. Резултатите от това проучване, публикувано в Journal of Outdoor Recreation and Tourism, установиха невиждан досега брой посещения, водещи до още по-широко разпространени предизвикателства, включително дълги колони от посетители, липса на паркинг места, задръствания на пътеките и безпрецедентни случаи на пренаселеност и раздори.

Изследователите обаче установиха, че в по-голямата си част посетителите до голяма степен са били в състояние да се справят с повечето ситуации, с които се сблъскват, но единственият фактор, който постоянно им е трудно да понасят, е конфликтът между самите посетители. Това включва спорове или разногласия, най-вече между посетители от щата и извън щата, до голяма степен въз основа на предполагаеми нарушения на протоколите за безопасност при пандемия, като неносене на маски или неспазване на физическото дистанциране.

„Нашите данни и моделиране показват, че приблизително 10% от годишните посещения, което представлява близо 400 000 посетители, отбелязват, че вероятно никога няма да се върнат отново на почивка тук поради проблемите, които са изпитали“, казва Фъргюсън.

За да потвърдят тези първоначални открития, изследователите се потопиха по-дълбоко във въздействието на пандемията върху посетителите на открито, със специфичен акцент върху исторически маргинализираните популации. Тази статия, публикувана в Journal of Outdoor Recreation and Tourism, потвърди огромния скок в посещенията на национални гори по време на пандемията и изследва значителното увеличение на неблагоприятните взаимодействия. Изследователите също така откриха, че исторически маргинализираните популации са посочили уникални препятствия. Например посетителите с ниски доходи съобщават за значително по-малко други възможности в сравнение с посетителите с високи доходи, а посетителите жени съобщават за значително повече случаи на конфликти по време на пандемията.
„COVID-19 отприщи явление, което не сме очаквали“, казва Фъргюсън. „Това наистина промени преживяването ни по време на отдих на открито и начина, по който трябва да се управляват тези ресурси и мероприятия.

Според изследователите са необходими повече проучвания, за да се определят следващите стъпки, но се надяват, че това обширно изследване ще помогне да се определят продължаващите проблеми и да се подобри процеса на вземане на решения за мениджърите и служителите на парковете, както и за посетителите. Изследователският екип също така отбеляза, че много паркове и защитени територии в цялата страна са имали подобни проблеми и са преминали към системи за управляван достъп, за да се борят с нарастващата посещаемост. Изследователите се надяват, че бъдещите проучвания ще помогнат да се определят най-добрите решения за националната горска система на Нова Англия.

Превод: Радослав Тодоров
Източници: University of New Hampshire, ScienceDaily


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.