Паметник на Момотаро от Окаяма в Пловдив

_9189256.jpg

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Momotaro.Okaqma/_9189254.jpg

Фотография: Благой Анев
bgmonuments@gmail.com

Текст: Антоан Тонев

В Цар Симеоновата градина в има и един друг интересен монумент, който е подарък от японския град Окаяма на град Пловдив по случай 20-тата годишнина от побратимяването на двата града. Такива монументи като цяло не са често срещани и по тази причина е изключително радващо, че ние българите можем да се насладим на такъв.

  http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Momotaro.Okaqma/_9189256.jpg  Както знаем от историята България и Япония, макар понякога да са били от различни страни на барикадата, винаги са изпитвали силно взаимно уважение една към друга, а българският народ винаги е чувствал японците като наши приятели и партньори. Когато в края на Първата световна война гърци и сърби се гаврят с българския народ и мечтаят да разпокъсат държавата ни японските представители на „мирната конференция” в Париж показват своите симпатии към българите и се опитват да облекчат тежката участ на победената ни Родина. Друг подобен пример датира от времето на управление на Българската комунистическа партия. Тогава Япония е сред малкото „капиталистически” държави, които поддържат ползотворни и доста интензивни (за тогавашните комунистически разбирания) контакти с България. Поради тази причина не бива да се учудваме колко по – чести и позитивни и за двете страни стават контактите между Родината ни и Страната на изгряващото слънце след 10 ноември 1989 година.

    Историята на побратимяването между Пловдив и Окаяма е с близо 40-годишна давност. През 1972 година двата града сключват споразумение за побратимяване, което дава своите плодове вече почти 4 десетилетия. Окаяма е град с над 700 000 жители и е столица на префектура Окаяма в регион Чугоку на най – големия японски остров – Хоншу. Градът е известен с паркът Кораку – Ен, с „Черния замък”, една от най – известните японски крепости от XVI век и с героя от японския фолклор Момотаро. Момотаро (на български може да се преведе като „Прасковеното момче”) идва на този свят, за да се бори срещу злите сили и благодарение на помощта на няколко животни успява да победи злите духове на Демонския остров. Момотаро е един от най – популярните герой в Япония и по време на Втората световна война например е използван с пропагандни цели. Той е символ на борбата за справедлива кауза. Фактът, че скулптура именно на този герой е подарена на Пловдив през 1992 година, ми се струва дълбоко символичен.  


РЕКЛАМА:

***

    Днес скулптурата на Момотаро от Окаяма напомня на всички посетители на Цар Симеоновата градина в Пловдив, че някъде далеч на Изток има един приятелски настроен народ, който винаги е готов да си сътрудничи с нас българите. Това ни дава упование да погледнем с по – голям оптимизъм, а и с по – голяма самочувствие, към утрешния ден.

 

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Momotaro.Okaqma/_9189255.jpg

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Momotaro.Okaqma/_9189257.jpg

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Momotaro.Okaqma/_9189261.jpg

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: