Търсене
Close this search box.

Пълното щастие води до психоза

Пълното щастие води до психоза

Пълното щастие води до психоза

Пълното щастие води до психоза


Направи дарение на училище!***

Биохимичните процеси в мозъка ни са отговорни за зависимостта ни от цигари, алкохол и наркотици

 

Българското разбиране, че „много хубаво не е на хубаво“ може и да се окаже вярно от научна гледна точка. 

„Ще бъде катастрофа, ако сме щастливи по 24 часа в денонощието. Ако някой Ви създава тревоги, той на практика работи за здравето на мозъка Ви“, обясни по време на 6-тата научна среща за намаляване на вредата от тютюнопушенето в Атина португалският изследовател проф. Мануела Грацина. Специалистът по биохимия и метаболитни процеси изследва биохимичните процеси в мозъка, които са отговорни за зависимостта от цигари, алкохол и наркотици и търси къде науката може да помогне в борбата с тях. 

Щастието се основава на биохимични процеси в мозъка ни, които са тясно свързани със системата за награждаване или иначе казано – доставянето на удоволствие. Такива процеси могат да се стимулират от шоколада, купуването на нов чифт обувки, цигарата, чашката с алкохол или друго. Учените стигат до изключително интересни факти като например, че така мечтаното пълно щастие може да доведе до психоза, ако допаминът непрекъснато е в излишък.  


Разбери повече за БГ Наука:

***

„Ако допаминът се повиши прекалено за непрекъснат период, ще станете психотични. Прекомерните му нива ще стимулират и адреналина, което пък ще е зле за сърцето. Всички тези химически връзки регулират нашия апетит, сън, настроение и затова е важно да си ги обясним и да контролираме процесите“, обяснява проф. Грацина.

В биохимията на мозъка и системата за възнаграждаване се крие и причината за зависимостите и рисковото поведение на хората. От една страна тази система гарантира нашето оцеляване и благополучие и е свързана с нашия отговор на болката, стреса, страха и опасността. Оцеляваме по-добре с удоволствие в живота си. Но когато стимулираме системата прекалено често, се пристрастяваме и развиваме психоза. Това обяснява и характерните състояния при зависимите от алкохол и наркотици. 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 170 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.