Отварянето на гробницата на Тутанкамон, показано в удивителни цветни снимки

Видео версия на нашия подкаст

Интересно ти е да изглеждаш нашата видео версия на Наука.БГ подкаст? Можеш да го направиш чрез видео плейъра по-долу.

Любознателните хора искат да знаят веднага: има ли гробницата на Тутанкамон скрити стаи или не? Отговорът? Зависи кого питате…

Незадоволително, нали? Ако реалният живот бе режисиран от Спилбърг, нямаше да има съмнение: разбира се, че има скрити стаи и те са изпълнени с гениални, смъртоносни капани и безценни магически предмети.

CNN докладва за 90% шанс да съществуват скрити стаи, които “вероятно съдържат останките на Нефертити”. Но археологът и телевизионна риалити звезда – Заки Хауас – египетският Индиана Джоунс, както е бил наричан, се съмнява в това. Същото важи и за още няколко експерти по археология.

Ако се нуждаете от драма в стил “Томб Райдър” обаче, бихте могли да прочетете оригиналните записки на Хауърд Картър (на горната снимка, заедно с анонимен работник), британският египтолог, който първоначално отваря гробницата на Тутанкамон през 1922 г. след 5 години безплодно търсене.

Бавно, отчайващо бавно ни изглеждаше, гледайки как остатъчните отломки от коридора, които бяха затрупали долната част на вратата,  бяха премахнати, докато най-накрая вратата пред нас бе свободна. Решителният момент бе настъпил. С треперещи ръце аз направих мъничък процеп в горния ляв ъгъл. Тъмнина и празнина … не бе препълнено като коридора, който току-що бяхме прочистили… За един миг – за другите наоколо сигурно е било цяла вечност – аз бях онемял от удивление, и когато лорд Карнарвон не можеше да издържи на напрежението повече, запита нетърпеливо “Виждаш ли нещо?, на което можех само да отговоря ”Да, прекрасни неща.”


РЕКЛАМА:

***

Свържете разказа с фотографиите, които виждате тук на съкровищата, открити в гробницата от Картър и неговите аристократични благодетели, и ще получите истинско приключение. Заснети между 1923-1925 г., снимките документират голяма част от намерените 5 298 предмета, които трябвало да бъдат “записани, скицирани и в някои случаи фотографски документирани”, както се казва в краткото видео отдолу, първата от 15-те части на мини серии, създадени за голямата Нюйоркска изложба “Откриването на Тутанкамон”, която бе закрита на 15-ти май.

Може да сте пропуснали голямото шоу – възстановки на стаите на гробницата в реалния им размер – но все още може да се докоснете до голяма част от великолепието му като посетите сайта на изложбата. Сайтът Masahable пък ни дава достъп до фотографии, направени цветни за събитието от компанията “Dynamichrome”. Снимките са заснети от фотограф, работещ за музея на изкуството “Метрополитън” – Хари Бъртън (наричан “фотографът на фараона”), осведомява ни уеб сайтът на изложбата (“Само в снимките на Бъртън фараонът достига истинско безсмъртие”), а историята на създаването на снимките е неразделна част от разкопките на разкошната гробница.

Влизайки в ролята на “очите и паметта на Картър”, Бъртън “предприемал преходи между мястото на разкопките, лаборатория си (която той поставил в гробницата на Сети II) и импровизираната тъмна стаичка за проявяване на снимки в съседната гробница KV55”

Резултатите от труда на Бъртън са 2,800 стъклени негатива в голям формат, които документират всичките находки, местоположението им в гробницата и всяка стъпка от работата на екскаваторите с крайна прецизност. Картър търпеливо и безусловно го окуражавал, както никой друг член на неговия екип, и благодарение на снимките си, Бъртън станал първият и единствен археологически фотограф, придобил световна известност.

Целият процес по премахването на древните съкровища от гробницата на Тутанкамон отнел 10 години, което до известна степен се дължи на трудността на запазването на органични артефакти като текстилни изделия, крехка дървена мебелировка и обувки.

За щастие на нас, посетителите на музеите и любителите на древната история, откривателите на гробницата са се отнесли към находките много грижливо. Случаят невинаги е бил такъв. През 19-ти и 20-ти век грабители на гробници, чиито мотиви далеч не са така благородни, взели, каквото могли да открият от древните гробници, за да придобият бърза печалба, без оглед на внимателното каталогизиране и  усилията за запазване, които Картър и екипът му били положили. Кражбите и продажбите на крадени артефакти са актуален проблем и в наше време.

В интервю за “U.S. News & World Report”, Хауас описва не само как опустошенията на времето и липсата на грижи са нанесли вреда върху част от ценната египетска история – включително погребалната маска на Тутанкамон – но също така как ⅔ от египетските антики са били пренесени контрабандно в чужбина през 2011 г., 2012 г. и 2013 г. “Такъв трафик”, казва той, “е в ход и днес, но в по-малка степен”. Голяма част от него бил резултат от плячкосването на музеи по време на египетската революция. Хауас дискутира също теорията за скритите в гробницата стаи, като твърди, че “Нефертити не би могла да бъде погребана в Долината на царете, тъй като тя е боготворяла Тутанкамон. Първосвещениците на Амон не биха го позволили.”

За съжаление, казва Хауас, единственият начин да разберем със сигурност е “да копаем през северната стена” на гробницата, причинявайки срутването ѝ. Но не бива да губим надежда за ракриването на още тайни от гробницата на Тутанкамон. Археологът Никълъс Рийвс, който публикува доклад за съществуването на скрити стаи, още повече е затвърдил заключенията си, благодарение на изследвания на гробницата със специален радар, които предполагат наличието на метал и органични материали зад северната стена. Може пък и Хауас да греши и следващите публикувани снимки да са на съкровища, събрани от гробницата на Неферитити.

 

Превод: Магделия Шугова

Източник: www.openculture.com


Европейска нощ на учените 2022 г.:

Биология

Учени превръщат мъртви паяци в роботи

  Като част от проучванията в нова научна област, която се нарича „некроботика“, изследователите са правили експерименти с тела на мъртви паяци, които дори са

Наука.БГ подкаст

Последно от Наука.БГ

Нови проучвания показват, че квантови сигнали могат да пропътуват междузвездни пространства

Хипотетична интелигентна извънземна цивилизация би могла да излъчи квантови съобщения, които да достигнат до Земята.    Светлинни частици фотони могат да се предават през големи пространства, дори междузвездни, без да

Доц. д-р Мария Лазарова: Науката удовлетворява човешката ненаситност за нови постижения

  Бихте ли се представили на нашите читатели?  Доц. д-р Мария Лазарова, направление „Синапсна сигнализация и комуникации“, Институт по невробиология към Българската академия на науките (БАН). Родена съм и съм

Как звукът редуцира болката у мишките

Новоидентифицирани мозъчни пътеки могат да доведат до по-ефективно овладяване на болката.   Екип учени от цял свят идентифицира невронните механизми, чрез които звукът притъпява болката при мишките. Откритията, които могат

Номер или лакомство – как изкуствените подсладители влияят на мозъка и тялото

Изкуствените подсладители трябва да се консумират умерено, защото „подвеждат“ мозъка и тялото, че са ,,лакомства’’, което може да има отрицателни последици за здравето.    ВЪВЕДЕНИЕ Защо сладките неща са толкова

Литературата за учене и преживяне – д-р Богдана Паскалева

  Гл. ас. д-р Богдана Паскалева завършва Българска филология и магистратура „Литературознание“ в Софийския университет. През 2015 г. защитава докторска дисертация по теория на литературата с тема, свързана с проблематиката

Реактивното гориво вече може да се извлича от въздуха. Как да постигнем това?

  Слънчевият керосин може един ден да осигури на авиацията въглеродно неутрално гориво. Реактивното гориво вече  може да се извлича от въздуха.  Или поне такъв е случаят в Móstoles, Испания,