Отвъд „Индиана Джоунс“ и „Мумията“ – каква е истината за професията на археолога?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

В следващото издание на Skeptics in the Pub, Надежда Карастоянова ще разкаже за разкопките в екстремни температури и истинския вид на „съкровищата“.

Свикнали сме да свързваме археологията с прокълнати гробници и несметни съкровища. Истината зад тази необичайна професия е доста различна, но не по-малко вълнуваща. Върху нея е фокусирано и следващото издание на събитията за популярна наука Skeptics in the Pub, което ще се състои на 13.02.2018 от 20:00 часа в Club Gramophone в София.

Археологията е вълнуваща професия и за да я разберем напълно, трябва да излезем от стереотипа за Индиана Джоунс. Да, в нея можете да се разчита на пътуване и приключения, но са гарантирани и далеч по-трудни моменти – копане на открито, дори на слънце при 40 градуса.

Тези предизвикателства не плашат Надежда Карастоянова, археолог с над 10 години опит и докторант в БАН, към Природонаучния музей. Тя се занимава с археозоология – връзката между човека и животните в праисторията и е специалист по животински кости. В Skeptics in the Pub тя ще сподели как изглежда ежедневието на археолога и ще се спре на различни непознати елементи от работата си:

  • Как се планира, организира и провежда работата по археологичен обект?
  • Как се обработват откритите предмети и артефакти, за да ги запазим и да научим повече за миналото от тях?
  • Какво ни казват откритите животински кости за далечното минало?
  • Какви са най-честите археологически находки и изглеждат ли „съкровищата“ като такива в мига на тяхното откриване?

Събитието е част от редовната серия срещи за популярна наука Skeptics in the Pub, организирани от Ratio и ще се състои на 13.02.2018. С близо 40 издания в България, SITP има за цел да запознае публиката с най-актуалното от света на науката, на разбираем език. Повече за събитието може да научите във Facebook или в сайта на Ratio.


РЕКЛАМА:

***