Открити фосили на кит при строеж на магистрала

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/si-whalefossil-thumb-200xauto-11545.jpgВ Региона Атакама в Чили, който е сух и горещ, група Смитсонски (Smithsonian) изследователи  изкопават вкаменени китове.
Мястото където са открити е близо до град Калдера в северно Чили, то било открито в края на 2010г. от строителна компания разширяваща Панамериканската магистрала (Pan-American Highway). В подготвено място за магистралата работници открили цели скелети на китове, казва Ник Пйенсон уредник на Природонаучния музей на Смитсонския Институт във Вашингтон (Nick Pyenson, Smithsonian Institution’s National Museum of Natural History in Washington, D.C) Компанията се е съгласила да отложи строежа за кратко докато Пйенсон проведе разкопките за изваждането на вкаменелостите.
От Октомври, Пйенсон и екип от изследователи са направили две пътувания с Миоценските морски камъни, в които се съдържа голямо разнообразие от гръбначни животни. Те се опитват да научат как се е формирало мястото и как са загинали морските бозайници – сфера известна като тафотомия.
Екипът е открил над 20 цели скелета и около 80 различни екземпляра, както и други видове морски бозайници.  До крайният им срок, който е другия месец трябва колкото се може по-бързо да извадят всички вкаменелости.  Тъй като мястото като такова ще бъде разрушено при бъдещия строеж на магистралата изследователите се надяват да го запазят по някакъв начин, за да могат и след това да го изследват, за това са пристигнали експерти от Смистсонската 3D дигитализационна програма (Smithsonian’s 3D Digitization program), които заснемат целите скелети in situ  преди да бъдат извадени.

http://news.sciencemag.org/


Европейска нощ на учените 2022 г.: