Открита е далечна планета, която е най-подходящият кандидат за живот, какъвто го познаваме

Само преди няколко десетилетия, мисълта за други планети, достижими в Космоса, беше хипотетична идея. Сега знаем за хиляди такива планети – а днес учените може би са открили най-подходящия кандидат досега за извънземен живот.

Кандидатът е екзопланета, движеща се в орбита около звезда червено джудже на 40 светлинни години от Земята, която международният екип от астрономи, който я е открил, нарекъл „Супер-Земя“. Като използвали HARPS инструмента на Европейската южна обсерватория (ESO) и редица телескопи навсякъде по света, астрономите локализирали екзопланетата, движеща се в орбита около тъмната звезда LHS 1140 – в обитаемата ѝ зона. Този свят вероятно е запазил голяма част от атмосферата си и е малко по-голям и много по-масивен от Земята. Накратко, Супер-Земята LHS 1140b е сред най-вълнуващите познати обекти за атмосферни изследвания.

Въпреки че смътното червено джудже LHS 1140b  е пет пъти по-близо до своята звезда, отколкото Земята е до Слънцето, защото червените джуджета са много по-малки и по-студени от Слънцето, Супер-Земята се намира в средата на обитаемата зона и получава наполовина от слънчевата светлина от звездата си от тази, която Земята получава.

„Това е най-вълнуващата екзопланета, която съм виждал през последното десетилетие“, казва главният автор  Jason Dittmann от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсън в научно изявление на ESO. „Едва ли бихме могли да се надяваме на по-добър обект, чрез който да изпълним най-голямата мисия в науката – да открием доказателство за живот извън Земята.“

Представата на художник за екзопланетата Супер-Земя LHS 1140b. Credit: ESO
Представата на художник за екзопланетата Супер-Земя LHS 1140b. Credit: ESO

За да поддържа живот, такъв какъвто ние го познаваме, една планета трябва да задържа атмосфера и да има течна вода на повърхността си. Когато звездите червени джуджета са млади, те излъчват радиация, която може да повреди атмосферите на планетите около тях. Големият размер на тази планета означава, че е възможно на повърхността ѝ да е имало магмен океан в продължение на еони, освобождаващ пара в атмосферата, който снабдявал планетата с вода, докато звездата не се охладила до сегашното си, устойчиво състояние. Астрономите изчисляват, че планетата е на поне 5 милиарда години и заключават, че има диаметър от почти 18 000 км – 1,4 пъти по-голям от този на Земята. По-голямата ѝ маса и плътност загатват, че вероятно е съставена от скали с плътно желязно ядро.


РЕКЛАМА:

***

Двама от европейските членове на екипа, Xavier Delfosse и Xavier Bonfils, казват в изявление: „Системата LHS 1140 може да се окаже дори по-важна цел за бъдещите охарактеризирания на планети в обитаемата зона, отколкото Proxima b или TRAPPIST-1. Това е забележителна година за екзопланетните открития!“

Учените очакват измервания от космическия телескоп Хъбъл, които ще им позволят да преценят колко високоенергийна радиация получава екзопланетата, а по-напред в бъдещето – с помощта на нови телескопи като „Екстремно големия телескоп“ на ESO и телескопът „Джеймс Уеб“ – и детайлни измервания на атмосферите на екзопланетите ще са възможни.

Превод: Никол Николова

Източник: Futurism


Европейска нощ на учените 2022 г.: