Открит най-стария човек извън Африка

Открит най-стария човек извън Африка

http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/278/cache/early-human-jawbone-china_27842_600x450.jpg

Вкаменена човешка челюст открита в южен Китай, преобръща конвенционалните представи за това кога предците ни са мигрирали извън Африка.

Мандибулата, изкопана от палеонтолозите в пещерата Жирен, в Китай през 2007, носи отличителна черта:  издадена брадичка. Но костта безспорно е 60,000 години по-стара от най-стария човек открит до сега в Китай.

Всъщност е на около 100хил. години, Китайската вкаменелост е „най-стария модерен човек открит извън Африка” – казва съавтор на изследването Ерик Тринкаус, антрополог от университета Вашингтон в Сейнт Луис.


РЕКЛАМА:

***

Известна теория е, че Homo sapiens  са емигрирали от Африка преди около 60хил. години, по което време модерните хора бързо заместили ранните човешки видове като Homo erectus и Homo neanderthalensis.

Намирането на такъв древен Homo sapiens в Китай драстично променя представата за времето на човешките миграции. Откритието може още да значи че модерните хора в Китай са се смесвали с други човешки видове в продължение на 50 или 60хил. години.
Например, олицетворяващата мисъл е човешка черта, изразяваща се в рисуване за изобразяване на обекти, хора, събития. Първото доказателство за тази характерна черта не съществува в археологичен архив на Китай до преди 30хил. години, казва Тринкаус.

Надежда за ДНК доказателство

До сега генетичните доказателства до голяма степен подкрепят старата теория за емиграцията от Африка. Но новооткритата челюст ще бъде предизвикателство, казва антропологът Кристофър Бе от университета в Хавай, който не е свързван с откритието.
„Те наистина имат солидно доказателство за модерен човек.” – казва той.

Все пак, челюстта и три кътника са били единствените човешки останки извадено от пещерата, а челюстта наподобява неандерталска брадичка, както и такава на Homo sapiens, добавя палеоантропологът Джон Хоукс от университета Уисконсин-Мадисън.
„Мисля че са прави, (но) искам да видя още доказателства” – казва Хоукс – „Наистина се надявам, че ще могат да направят ДНК тест на вкаменелостта.”

Превел: Боян Василев
http://news.nationalgeographic.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: