Откриха най-стария и най-огромен строеж на маите в Южно Мексико

3D изображение на местността Агуада Феникс, реконструирано по данни, събрани по време на въздушно лазерно сканиране. (Изображение: © Takeshi Inomata)

Най-старата и най-голяма монументална структура на маите е била открита буквално току-що, благодарение на модерна съвременна технология, с която учените изстреляха милиони лазерни лъчи от самолет, за да картографират район в Южно Мексико.
В новооткрития обект, наречен Агуада Феникс, изследователите откриха изкуствено плато с дължина около 1,4 километра, ширина 400 метра и височина между 10 и 15 м. То най-вероятно е служило като място за обществени събирания на маите.

Откритието изтласква назад времето, когато археолозите досега смятаха, че тази цивилизация е започнала да гради гигантски структури, още повече, че тогава все още не е имало династии, които да организират подобно начинание. „Това ни принуди да променим разбирането си за развитието на цивилизацията на маите и изобщо за развитието на човешкото общество“, казва Такеши Иномата, професор по антропология в Университета в Аризона, който ръководи ново проучване на находката.

Археолозите традиционно смятат, че цивилизацията на маите се развива постепенно. Смяташе се, че от 1200 г. пр.н.е. до 1000 г. пр.н.е. маите от низините са се преориентирали към комбинация от лов, събирачество и малко земеделие, включително отглеждане на царевица. Едва през средния предкласически период (1000-350 г. пр.н.е.) се предполагаше, че започват да се появяват малки села, заедно с появата на керамиката и прехода към продължителна уседналост.
Според тази теория, маите са започнали да изграждат церемониални центрове с големи пирамиди не много по-късно от времето между 350 г. пр.н.е. и 250 г. н.е.

Тази идея обаче сега е под обстрел. Радиовъглеродните датировки на 69 проби от Агуада Феникс показват, че структурата е била използвана между 1000 пр.н.е. и 800 пр.н.е. След като тя е била изоставена до голяма степен от 750 г. пр.н.е. нататък, малки групи се завръщат и продължават да я използват.


РЕКЛАМА:

***

Агуада Феникс не е единственият случай, преобърнал традиционната интерпретация. Например, церемониален комплекс и изкуствено плато, построен в Сейбал през 950 г. пр.н.е. (досега считан за най-стария церемониален център на маите) показва, че ранните маи са изграждали големи структури още преди цивилизацията им да се е организирала в династии с централизирано управление, припомнят изследователите.


Изглед от въздуха на Агуада Феникс. Забелязват се тротоарите и резервоарите отпред и главното плато назад. (Изображение: Takeshi Inomata)

Не „дълбоко в джунглата“

За разлика от класическите пирамиди на маите, които са открити сред много гъсто обрасли джунгли, Агуада Феникс не беше скрит дълбоко в горите, а по-скоро в скотовъдно ранчо в Табаско (Мексико), на границата близо до северозападна Гватемала.

„Никой не знаеше за тази структура, защото е толкова голяма, че ако ходите по нея, тя просто прилича на природен пейзаж“, казва Иномата пред Live Science.

След като откриха обекта през 2017 г., Иномата и неговите колеги направиха лидарно проучване (лазерна детекция от разстояние) в Табаско.
Самолет прелита над района, докато оборудването на борда сканира с милиони лазерни лъчи, които могат да преминават през растителност и да генерират 3D карти, изобразяващи формата на земята и структурите по нея.

Проучването с лидар разкри изкуственото плато и девет тротоара, излизащи от него. Главното плато е с обем от цели 4,3 милиона кубически метра. Следващата по големина структура на маите, комплексът Ла Данта в Ел Мирадор (Гватемала), е 2,8 милиона кубически метра.

„С други думи, главното плато на Агуада Феникс е най-голямата конструкция в района на предиспанската маянска цивилизация“, пишат учените в изследването.
След сканирането с лидар те разкопаха платото, за да научат повече за неговото изграждане. През това време екипът откри артефакти от нефрит и камък, които вероятно са били използвани при ритуали в Агуада Феникс.


Разкопките на обекта. Снимка:Takeshi Inomata

Силата на хората

Агуада Феникс има някои прилики със Сан Лоренцо, още по-голямо изкуствено плато, построено от олмеките, които процъфтявали там от 1400 г. пр.н.е. до 1150 г. пр.н.е. в сегашния мексикански щат Веракрус. Сан Лоренцо има и колосални скулптури от каменни глави и тронове – свидетелства, че обществото на олмеките вече е имало йерархия, защото почитало определени елити.

Води се дебат дали цивилизацията на олмеките е довела до тази на маите или пък маите са се развивали независимо, отбелязва Иномата.
За разлика от Сан Лоренцо, при Агуада Феникс има далеч по-малко доказателства за социално неравенство според изследователите. „За разлика от онези центрове на олмеките, Агуада Феникс не дава ясни показатели за подчертано социално неравенство, като скулптури, представляващи личности с висок статус“, пишат учените в изследването. „Единствената каменна скулптура, открита досега в Агуада Феникс, изобразява животно – пекари или диво прасе.


Статуетка на диво прасе намерена при Агуада Феникс. Снимка:Takeshi Inomata

Агуада Феникс се различава и по други начини от Сан Лоренцо; тя включва ясни характеристики на маите, включително изградени канали и резервоарни системи, казва Лиза Лусеро, професор по антропология в Университета на Илинойс, която не е участвала в проучването.
Докато по-късно пирамидите на маите са били изградени за елита, Агуада Феникс е бил построен от хората, за хората. „Това голямо плато е в основната си за всички“, казва Иномата. „Това е място, където хората могат да се събират.“

Не е изненада, че маите са построили място за събиране, потвърждава и Лусеро. Други монументални структури, включително Стоунхендж във Великобритания и Гьобекли Тепе в Турция, показват, че „когато хората са живели разпръснати и/или с по-номадски начин на живот, пак са създавали общност за изграждане на такива места“ и, че не се нуждаят от елитни политически лидери, за да ги организират.

В Агуада Феникс маите, които били разпръснати поради нуждите на селското стопанство, са можели да се съберат да работят, да празнуват, да споделят знания, да обменят стоки, да се срещат с потенциални приятели, да извършват ритуали и така нататък, обяснява Лусеро пред Live Science.
„Строежа е базиран на различни почви, поради което е вероятно хора от много различни общности да са построили Агуада Феникс, дори да са носели почви от домовете си“, добавя тя. Изследването е публикувано онлайн през юни в списание Nature.

Източник: livescience
Превод: Радослав Тодоров

Статията е част от безплатния специализиран брой „Светлината, която съвременната технология хвърля към древността и праисторията“. Можете да го свалите от тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: