Откога северните елени се свързват с Коледа?

 

Колко хора биха споменали Рудолф, ако бъдат помолени да изброят популярни символи, свързани с Коледа?Издигнат до пиедестала на сезонна звезда, след създаването си през 1939 г. от копирайтъра Робърт Мей, еленът Рудолф се превръща в символ на празничната магия на Коледа не само в Съединените щати, но и по целия свят. Случайното създаване на образа на обезсърчен северен елен, маргинализиран от приятелите му заради много лъскавия червен нос, спечели на Робърт Мей и неговия издател Монтгомъри Уорд световно признание.

Но какво вдъхнови оригиналната концепция на Мей за Рудолф? Дали това е поема от началото на ХІХ век за осем северни елени, теглещи шейната на Дядо Коледа, или е била норвежката легенда за бог Тор, препускащ с колесница, теглена от рогати козли (които предполагаемо с времето са се превърнали в елени)?
Кой знае. Думата за северен елен „reindeer” сама по себе си е древна норвежка дума, за която се смята, че е означавала „рогато животно“, така че в тази теория определено има резон.

Но освен най-украсения измислен северен елен на всички времена (първоначално наречен Роло, впоследствие Реджиналд и накрая Рудолф), видът северен елен или Rangifer tarandus има история, датираща от над 2000 години. Произхождайки от арктическите и субарктическите региони на света, северните елени или „карибу“ могат да се похвалят с вълнуваща история.


РЕКЛАМА:

***

Използвани в древността от различни северни племена, като саами, евенки, чукчи, ненци и ханти, за икономически цели – елените са били ценени заради помощта, която са оказвали в стопанството и поминъка на хората. Съвременният северен елен е широко използван дори и по време на Втората световна война от съветските войски като впрегатно животно, помагащо за транспортирането на ранени войници и товари.

Всички сме запознати с прочутите осем елена на Дядо Коледа – Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър и Блитцен, макар че те са сравнително модерна трупа, появила се за първи път в литературата през 1823 г. Въпреки това от векове елените се свързват с Коледните и зимните празници, особено в Скандинавия и в цяла Източна Европа. Езическата митология почита елените и през Средновековието (периодът, през който езичниците приемат християнството) древните обичаи постепенно еволюират и стават част от коледните тържества.

Еленът символизира креативността, находчивостта и знанието, като същевременно е и олицетворение на безопасно пътуване и издръжливост по време на дълъг път. Идеята, че северните елени довеждат хората безопасно до дома през суров зимен пейзаж, вероятно е вдъхновила популярната история за Дядо Коледа.
След като са опитомени още от бронзовата епоха, елените се доказват като безценен актив през вековете отново и отново.

На запад видът винаги е бил смятан за мистериозен – неуловимо създание от северното полукълбо, което осигурява на хората транспорт, храна (от месото му) и топлина (от кожите). Считало се е, че техните рога съдържат съставка, която може да се използва като лекарствена и хранителна добавка, а в много култури рогата на северния елен все още се считат за високоефективно естествено лекарство.

Както разказва историята, най-накрая Рудолф печели уважението на своите събратя елени, като проявява героизъм, успешно превеждайки шейната на Дядо Коледа през силна мъгла на Бъдни вечер. Подобно на него през цялата история елените са били много почитани заради послушния си и надежден характер и тяхното адекватно поведение в редица трудни ситуации.
Ако някога една измислена приказка е била отражение на реалността, то това със сигурност е червеноносият елен Рудолф на Мей!

Източници: viovet.co.uk, nameridobroto.com
Превод: Радослав Тодоров

Тази статия е част от Коледния брой на БГ Наука – виж повече ТУК>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: