Отдалечен свят изглежда подходящ за живот

illustration-of-kepler-22b-.jpg

Планетата Кеплер-22б (снимка NASA)

Една от многото планети обикалящи далечни звезди следва най-близък до Земята маршрут: планетата Кеплер-22б (Kepler-22b) обикаля около звездата си за 290 дни, което я слага в „приятелската” зона на звездата, са съобщили учени на 5-ти Декември на първата научна конференция Кеплер.

 С радиус 2,4 пъти по-голям от този на Земята, Кеплер-22б е най-малката планета, за която е потвърдено, че обикаля подобна на Слънцето звезда в „обитаемата зона” или зоната където температурите позволяват да съществува вода в течно състояние. Звездата на Кеплер-22б е на 600 светлинни години от нас близо до съзвездието лебед, много наподобява Слънцето, въпреки че е малко по-студена.

 Космическия телескоп Кеплер гледа част от небето близо до съзвездието лебед, която блести с повече от 150 хил. звезди. Когато планета мине пред някоя от тези звезди тя леко закрива звездата, учените по този начин изчисляват радиуса на планетата и времето за което тя обикаля звездата. Учените чакат три такива затъмнявания преди да се убедят, че това наистина е планета, заради това засичането на подобни на Земята планети отнема години.

http://www.sciencenews.org/


РЕКЛАМА:

***

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: