Търсене
Close this search box.

„От София до Чаталджа”, Рьоне Пюо

„От София до Чаталджа”, Рьоне Пюо

„От София до Чаталджа”, Рьоне Пюо

„От София до Чаталджа”, Рьоне Пюо


Направи дарение на училище!***

 

 


Прикрепено изображение


Една твърде интригуваща книга, представяща по автентичен начин обстановката и атмосферата на Балканската война през очите на Рьоне Пюо – кореспондент на френския вестник „Льо Тан” в България. Ценна е с това, че представя преки впечатления от съвременник, присъствал на мястото на събитието, които са едновременно безпристрастни и в същото време показващи начинът на възприемане на случките, личностите и проблемите от един неутрален представител на западното общество. Разбира се с последвалите събития от 1913 г. и особено след 1915 г., когато България и Франция се явяват вече врагове, а и под влиянието на бясната пропаганда против нас от страна на балканските ни съседи, той заема антибългарска позиция в по-късните си публикации, но това не е важно в случая. Важното е, че чрез тази книга, дори и читателите предпочитащи мемоари на войници или офицери ще имат възможността по същия начин чрез разказ на очевидец попаднал във водовъртежа на събитията да се озоват там и да се докоснат до духа на времето. Като това е една по-различна и по-специфична гледна точка – тази на военния кореспондент и съответните му проблеми, настроения и стремежи. Текстът е хронологически подреден като преобладават дословно цитираните телеграми на автора до Париж, докладващ за напечената обстановка на Балканите с по-късно направени разяснения и разсъждения по тях. Също така наред с любопитните факти има изложени и документи и разкази на хора, с които той се е срещал. Изумителните сцени, на които е бил свидетел Рьоне Пюо, изпращат читателя на вълнуващ поход заедно с българските войски и техните полеви несгоди и победни опиянения към Чаталджа.

Поръчай онлайн – http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=29979
Мнения и коментари – http://science.icnhost.net/migrate/forum/index.php?showtopic=8678


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***


Разбери повече за БГ Наука:

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.