Остров в остров на остров Виктория

Канадският арктичен архипелаг е домът на най-големия треторазряден остров в света: остров в езеро на остров в езеро на остров.

Остров Виктория, разположен между Нунавут и Северозападните територии на Канада, държи няколко рекорда. Той е осмият по големина остров в света – по-голям е от Великобритания, и е вторият по големина остров в Канада. Другият рекорд, който островът държи, е отнел безброй часове изтощителна работа на един световно известен всезнайко, който го е открил.

Кен Дженингс е автор, компютърен специалист и експерт във викторините, който доби световна известност с най-дългата победна серия в историята на шоуто Jeopardy!, продължила 74 епизода на играта, в които той спечели 2 520 700  долара. Осем години след като си спечели слава сред международната общност, Дженингс привлече вниманието на една по-малка общност – тази на екстремните любители на географията.

През януари 2012 г. Дженингс обяви, че след безброй часове, прекарани във взиране в картата на Google Earth, е открил най-големия треторазряден остров в света – безименен остров в рамките на остров Виктория. Това е остров в езеро, което е изцяло заобиколено от друг остров, който е изцяло заобиколен от друго езеро, което само по себе се намира на остров Виктория, който е разположен в Северния ледовит океан. (тук е отбелязан в Google Maps)

Учудващо, но съществуването на такъв остров само по себе си не е уникално – има такъв и в кратерното езеро на острова на вулкан Таал на Филипините, например. Но със своите четири акра островът в Канада е много по-голям от този на Филипините и е вероятно най-големият по рода си в света.


РЕКЛАМА:

***

Напълно е възможно този малък остров да не е бил посещаван до момента. Най-близките цивилни живеят в Кеймбридж Бей на 90 мили разстояние от този изолиран остров, а наблизо няма пътища. Ако наемете хеликоптер, може да станете първият човек, стъпил на този под-под-под-остров.

Все пак е възможно в крайна сметка този остров да не е най-големият треторазряден остров в света. Територията на остров Виктория, както и почти половината от Канада, е осеяна с малки езерца. Това означава, че има вероятност да съществува друг, може би по-голям треторазряден остров в друга част на Канада. Прекарайте следващите няколко месеца залепени за Google Maps и може да се превърне в легенда сред любителите на географията по цял свят.

Превод: Цветелина Христова

Източник: AtlasObscura


Европейска нощ на учените 2022 г.: