Остават дни до първия старт от Восточний!

Автор
Светослав Александров
Soyuz-Rocket-pad.JPG
Най-важното събитие за руската космонавтика през тази година безспорно ще първото изстрелване от новия космодрум Восточний. Не е чудно, че руските медии определят именно това събитие за най-голям очакван местен триумф, тъй като по-голяма част от останалите проекти – проектът за мисия до Марс „ЕкзоМарс“, пилотираните полети до „Международната космическа станция“ са в сътрудничество със Западна Европа или САЩ. Космодрумът „Восточний“ обаче не е просто най-големият единствено руски космически проект. Той символизира независимостта на Русия в космическата сфера. След разпадането на СССР преди две десетилетия основният космодрум Байконур остана на територията на Казахстан. Не е изненадващо, че основен приоритет за руската космонавтика през последните няколко години бе да бъде построен нов космодрум на местна територия, без да се налага Русия да се съобразява с чужди държави.

И така, макар и след дълга история на финансови злоупотреби и корупционни скандали, Русия е в готовност да проведе първото си изстрелване от националния космодрум Восточний. Стартът на ракета „Союз-2.1.а“ с горна степен „Волга“ и изкуствени спътници „Ломоносов“, „Аист-2Д“ и „СамСат-218“ е планиран за 27 април 2016 г. Няма спор, че ако той е успешен, много космически ентусиасти ще бъдат зарадвани.

И въпреки това, дори и след евентуален успешен старт, бъдещето на Восточний остава неясно. Както пише космическият експерт Анатолий Зак, Роскосмос среща много трудности в това да оправдае икономически съществуването на новия космодрум, при положение че има стартови площадки за ракети „Союз“ на стария космодрум Байконур, на космодрума Плесецк и на европейския космодрум Куру и те продължават да се използват активно.

На практика след това първо изстрелване на 27-ми април, няма никакви други изстрелвания, предвидени да бъдат проведени от Восточний през настоящата 2016 година. За 2017 година пък е планирано само едно изстрелване от Восточний – на спътника „Канопус В“.

Роскосмос се надява, че мащабен европейски договор за изстрелването на спътници УанУеб на общо осем ракети ще позволи прехвърлянето поне на три от тези ракети за изстрелване от Восточний. Освен това през 2019 година от Восточний биха могли да се изстрелят спътника „Метеор-М2-2“ и автоматичната станция за полет до Луната „Луна-Глоб“.


РЕКЛАМА:

***

Но тъй като всички тези проекти подлежат на отлагания, Зак прогнозира, че Восточний като космодрум ще бъде използван много рядко до момента, до когато не стане готова новата стартова площадка за ракети „Ангара“, което е предвидено за 2021 година.

http://www.space-bg.org/
http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: