Търсене
Close this search box.

Основи на оцеляването, Част 6 “Ориентиране в природата”

(Текстът е по видео поредицата на БГ Наука с доц. д-р инж. Борислав Александров)

 

Най-важното за ориентирането е да можем да си намерим пътя, независимо дали сме в беда или не, защото да се обърка и загуби човек винаги е неприятно. Също така е важно човек да се научи да се справя с ориентирането преди да му се наложи. Добрият вариант е човек да се понаучи предварително на основните неща в ориентирането – как да намира пътя, да знае предварително къде отива и ако все пак се загуби да може да използва спомените си за да започне подготовка за ориентацията.

Когато бедстваме е важно първо да решим дали тръгваме да търсим спасението или чакаме на мястото на бедствието с цел да дойдат спасители и да ни намерят. По-добрият вариант е да можем да се ориентираме и да го правим. Също така е полезно и да се подготвим малко или много проучвайки предварително мястото, до което искаме да отидем, както и маршрута до там. В днешно време варианти за намиране на информативни материали има всякакви – в електронен вариант, на хартиени носители, карти, телефони, компютри, GPS. 

Хубаво е да си отбележим отправни, крайъгълни точки, които да следим по маршрута. Така, че и да се загубим все можем да забележим нещо, което сме били набелязали или сме го видели на снимка или в електронен вид при предварителната подготовка и то да послужи за ориентир. Когато отметките са 1, 2 или 3 са лесни за запомняне, но ако са много е добре да си ги записваме или отбелязваме по някакъв начин. 

Когато установим, че сме се загубили, добрият вариант е да спрем, да успокоим дишането за да избегнем естествено настъпващата паника, да се огледаме и да помислим. Къде бяхме последно на място, което ние помним и можем да се върнем там? Ако успеем да се сетим и да се върнем до такова място, това вече означава, че ние знаем къде се намираме и оттам нататък остава само да разберем накъде трябва да тръгнем. Това значи, че трябва да можем да определяме посоките на света. Има няколко варианта, които биха ни помогнали за тази едновременно много сложна и много проста процедура. За тази цел е хубаво да разполагаме с карта и компас. Основната цел с това е да намерим главната посока, която при компасите по принцип е север като магнитна стрелка. Знаем ли едната посока, другите лесно ще ги намерим. Трябва да се има предвид, че стрелката на компаса се влияе от всякакви метални предмети и ако имаме много такива по себе си (карабинери, телефон, часовник) е хубаво компасът да бъде малко по-изнесен надалеч от тях докато работим с него.

 

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 157 на списанието.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.