Основи на оцеляването, Част 6 “Ориентиране в природата”


Сп. Българска Наука, брой 163 (март 2023 г.):

***

(Текстът е по видео поредицата на БГ Наука с доц. д-р инж. Борислав Александров)

 

Най-важното за ориентирането е да можем да си намерим пътя, независимо дали сме в беда или не, защото да се обърка и загуби човек винаги е неприятно. Също така е важно човек да се научи да се справя с ориентирането преди да му се наложи. Добрият вариант е човек да се понаучи предварително на основните неща в ориентирането – как да намира пътя, да знае предварително къде отива и ако все пак се загуби да може да използва спомените си за да започне подготовка за ориентацията.

Когато бедстваме е важно първо да решим дали тръгваме да търсим спасението или чакаме на мястото на бедствието с цел да дойдат спасители и да ни намерят. По-добрият вариант е да можем да се ориентираме и да го правим. Също така е полезно и да се подготвим малко или много проучвайки предварително мястото, до което искаме да отидем, както и маршрута до там. В днешно време варианти за намиране на информативни материали има всякакви – в електронен вариант, на хартиени носители, карти, телефони, компютри, GPS. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Хубаво е да си отбележим отправни, крайъгълни точки, които да следим по маршрута. Така, че и да се загубим все можем да забележим нещо, което сме били набелязали или сме го видели на снимка или в електронен вид при предварителната подготовка и то да послужи за ориентир. Когато отметките са 1, 2 или 3 са лесни за запомняне, но ако са много е добре да си ги записваме или отбелязваме по някакъв начин. 

Когато установим, че сме се загубили, добрият вариант е да спрем, да успокоим дишането за да избегнем естествено настъпващата паника, да се огледаме и да помислим. Къде бяхме последно на място, което ние помним и можем да се върнем там? Ако успеем да се сетим и да се върнем до такова място, това вече означава, че ние знаем къде се намираме и оттам нататък остава само да разберем накъде трябва да тръгнем. Това значи, че трябва да можем да определяме посоките на света. Има няколко варианта, които биха ни помогнали за тази едновременно много сложна и много проста процедура. За тази цел е хубаво да разполагаме с карта и компас. Основната цел с това е да намерим главната посока, която при компасите по принцип е север като магнитна стрелка. Знаем ли едната посока, другите лесно ще ги намерим. Трябва да се има предвид, че стрелката на компаса се влияе от всякакви метални предмети и ако имаме много такива по себе си (карабинери, телефон, часовник) е хубаво компасът да бъде малко по-изнесен надалеч от тях докато работим с него.

 

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 157 на списанието.


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Сп. Българска Наука, брой 162: