Търсене
Close this search box.

Основи на оцеляването, Част 5 “Бивакуване”

Основи на оцеляването, Част 5 “Бивакуване”

Основи на оцеляването, Част 5 “Бивакуване”

Основи на оцеляването, Част 5 “Бивакуване”


Направи дарение на училище!***

 

(Текстът е по видео поредицата на БГ Наука с доц. д-р инж. Борислав Александров)

 

Бивакът е от особено важно значение както при оцеляването така и просто за доброто прекарване някъде сред дивата природа. Около ⅓ от живота ни преминава в сън или лежане, а особено навън и при дълъг преход, се изразходва повече енергия, която после трябва да бъде възстановена. Това предполага осигуряване на добро място за отдих, възстановяване на силите и емоционално разтоварване.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Най-главното класифициране на биваците е основно в два вида: принудителни и по желание. При последните, каквито могат да са бивак в къмпинг или на палатка в планината, нещата са предвидими, очаквани и предварително подготвени. Взели сме си палатки, спални чували, шалтета, достатъчно храна и напитки, така че в такива случаи обикновено нямаме от какво да се притесняваме. Знаем къде ще отидем и къде се намираме, така, че ако случайно нещо не ни хареса, винаги можем да се върнем обратно.
При другия тип биваци обаче положението е малко по-тежко от психологическа гледна точка, тъй като тяхното установяване се е наложило поради изгубване, катастрофа или каквато и да било друга злополука, свързана с излизане от зоната ни на комфорт, извън урбанизирани територии. 

След като бивакът не е предвиден, трябва да се импровизира с наличните средства, като най-важното е този бивак да може да ни предпазва и да ни осигурява възможност да си починем. Защото когато нещата опират до оцеляване, може да има случаи, при които в продължение на 20 часа да сме вървяли или да сме се борили със стихиите и се нуждаем от поне 4-5 часа сън преди да продължим.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 156 на списанието.

Подаряваме ти първите 49 страници от брой 156 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.