Търсене
Close this search box.

Основи на оцеляването, Част 4 “Огън”

Основи на оцеляването, Част 4 “Огън”

Основи на оцеляването, Част 4 “Огън”

Основи на оцеляването, Част 4 “Огън”


Направи дарение на училище!***

 

(Текстът е по видео поредица на БГ Наука с доц. д-р инж. Борислав Александров)

 

Едно от най-съществените умения, необходими не само за оцеляването, но и за по-дълго планирано пребиваване сред природата, е да можем да осигурим огъня. Той и водата по принцип са двете най-необходими неща в живота на човека, които едновременно могат да бъдат най-добрия му приятел и най-големия му враг. Специално огънят може да се превърне в страшна и смъртоносна стихия, когато не е овладян. Подобно е и при водата – без нея се издържа до 3 дни, но при наводнение понякога и по-бързо се приключва.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Така че правилното приложение на огъня е от изключителна важност. Най-близкото до ума негово предимство е да ни стопли, но освен това има и още много други ползи от този огън. Огънят може да бъде много полезен за нашето спасяване като средство за сигнализация когато сме се изгубили. Той суши дрехите, обувките и останалите ни мокри принадлежности, които реално намаляват почти двойно нашата сила, тъй като така ние сме в некомфортни условия докато сме мокри. Също така огънят ни осигурява и възможността за приготвяне на топла храна. 

Едно от “скритите” предимства на огъня е, че с него можем и да преваряваме вода. Повечето хора са свикнали да живеят в градски условия с мисълта, че в чешмата или в супермаркета винаги имат пречистена или минерална вода. Но те невинаги се замислят, че намерената някъде в природата вода не е дезинфекцирана и затова трябва да се превари. Има и определени правила за преваряване, според които трябва да се увеличава малко варенето с надморската височина.
И накрая – освен физическото облекчение, огънят дава едно чисто психологическо успокоение, уют и надежда дори само когато го наблюдаваме как гори.

Подчертаваме отново, че всички тези предимства важат с уговорката огънят да не бъде изпускан от контрол. Единственото изключение може да бъде когато нещата опират до сигнализиране за спасително мероприятие – тогава можем да си позволим известно издевателство над растителността и гората. Но при всички останали случаи огънят трябва да бъде задължително контролируем и за предпочитане по-малък, поради същите съображения.

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 155 на списанието.

Подаряваме ти първите 40 страници от брой 155 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.