Осем признака, че сте по-умен от средното ниво на интелигентност

Тази инфорграфика на списание Business Insider показва някои поведенчески характеристики и белези, за които изследователи твърдят, че са свързани с поява на по-високи нива на интелигентност у човек. Разбира се, както посочва и изданието, трябва да запомните, че съществуването на връзка е важно, но недостатъчно условие за постигане на резултат. Купуването на котка, например, приемането на наркотични вещества за забавление или пък загубата на тегло са фактори, които едва ли биха повишили нивото ви на интелигентност.

Вие сте по-възрастният брат или сестра

По-възрастните братя или сестри обикновено са по-умни, но това не се дължи на гените на детето. Изследване от 2007 година предполага, че обяснението се съдържа в психологията и динамиката на семейната среда.

Посещавате музикални уроци


РЕКЛАМА:

***

Изследване от 2011 г. открива, че лингвистичната комуникация у група деца на възраст между 4 и 6 години се повишава, след като са посещавали уроци по музика в рамките на месец.

Не пушите

Изследване с 20 000 младежи, проведено в Израел през 2010 г. открива, че група пушачи на възраст между 18 и 21 години имат коефициент на интелигентност от 94 точки, докато групата от младежи непушачи постигат резултат от 101 точки.

Вие сте слаб

Здравото тяло е в близка взаимовръзка със здравия ум. Проучване, проведено във Франция през 2006 г. намира, че лице с наднормено тегло може да познае 44% от думите по време на лексикално упражнение. От друга страна по-слабите им „съперници” успяват да познаят 56% от думите.

Вие сте левичар

Скорошно проучване прави връзка между хората, които пишат с лявата ръка и „различното мислене”. Последното е форма на изобретателност, която се проявява, когато сте способен да измисляте нови идеи на момента.

Използвали сте наркотични вещества за забавление

Проучване от 2012 г. намира връзка между високите нива на интелигентност в детска възраст и употребата на наркотични вещества в зрелостта на индивида. Това предполага, че съществува връзка между високи нива на интелигентност в детска възраст и усвояването на лоши навици и поведение.

Имате котка

През 2014 г. проучване открива, че хората, които обичат кучета, по-лесно комуникират с останалите, докато тези, които предпочитат компанията на котките са по-интелигентни. Това е възможно, тъй като е вероятно почитателите на по-интровертни домашни любимци да практикуват по-интелектуални хобита.

Вие сте висок

В Принстън пък стигат до извода, че „още на 3-годишна възраст, преди училището да има каквато и да е било роля, а и по време на детството, по-високите деца се представят сравнително по-добре на тестове по четене”.

 

Превод: Даниела Тороманова
Източник: www.iflscience.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: