Олимпийският отбор по информатика бележи нови успехи на Централноевропейската олимпиада с 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал

ceoi-olimpiiski-otbor

За втори път през летния сезон отборът се завръща с комплект медали, която отличават България с челни позиции в дисциплината сред множество европейски държави.

С  2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал се завръща олимпийският отбор по информатика след успешното представяне на Централноевропейската олимпиада по информатика, която се проведе в Пятра Нямц, Румъния между 18 и 23 юли. „След впечатляващото представяне на отбора в Балканската олимпиада по информатика, днес той изкачи още едно стъпало, представяйки успешно България и на олимпиада, в която участват състезатели от цяла Европа“, коментира председателят на СРООПН Алексей Христов. Отборът, който се завръща с комплект медали за втори път това лято е под ръководството на Емил Келеведжиев (главен асистент в Института по математика и информатика на БАН,председател на националната комисия за провеждане на олимпиади по информатика, ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г.) и Антон Шиков (ръководител на школа по информатика, бронзов медалист от Международната олимпиада по информатика през 1996 г.). националният ни отбор по информатика има възможността да участва в олимпиадата благодарение на средствата, осигурени от Фондация „Америка за България“.

Олимпийският отбор по информатика тази година е в сленият състав:

  1. Енчо Иванов Мишинев, МГ Ямбол, 11 клас – златен медал и първо място в общото класиране
  2. Христо Веселинов Венев, СМГ, 12 клас– златен медал и второ място в общото класиране
  3. Александър Кръстев, МГ Варна, 8 клас – сребърен медал
  4. Даниел Райков Атанасов, СМГ, 12 клас  – бронзов медал

Централноевропейската олимпиада по информатика се провежда от 1994 г. насам. Националните отбори на Германия, Румъния, Полша, Словакия, Чехия, Унгария и Хърватска са редовни участници в състезанието, като в различните години и други държави от Европа получават покана за участие. България участва два пъти до момента – през 2010 г. и 2012 г., като от двете състезания българските ученици са спечелили общо 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал.


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: