ОКОЛО ЗЕМЯТА ЗА ЧАСОВЕ

article-NASA.jpg


http://image.nauka.bg/news/tech/article-NASA.jpg
НАСА ще построи наследник на „Конкорд”, който обаче ще се окаже хиперзвуков* самолет и ще е в състояние да прелети около земното кълбо за около 3-4 часа. Полетът ще се извършва извън атмосферата, с което търговските космически полети изглежда ще станат реалност.
 Необходимата скорост е около пет пъти по-висока от скоростта на звука, или над 5Мах**.
 Стана традиция такива проекти да са учудващо евтини – за около три години за този ще бъдат отделени по пет милиона на година.
 Проблемите пред екипа не са малко – трябва да се изследва поведението и характеристиките на бързите въздушни потоци, да се ползват нови материали за да се намали масата и да се увеличи здравината, защото температурната динамика и въздействията върху корпуса на самолета биха били много сериозни.  
 През май 2010 г. американската армия изпита хиперзвукова крилата ракета X-51A Waverider ( http://www.youtube.com/watch?v=VZUwKX3_uE4 ), която достигна скорост повече от 7000 км./ч, като приемането на въоръжение се планира за 2017 г.
 Идеята за хиперзвуков самолет е на английски учени от фирмата Reaction Engines (http://www.reactionengines.co.uk/).  Проектът е финансиран от Европейската космическа агеция, в рамките на дългосрочна програма по развитие на космическите технологии в гражданската авиация.  В тази връзка, са предложени някои технически решение, като например многослойна обшивка с активна охладителна система с течен водород. Основен принцип на работа на двигателите е използването на водородно гориво с кислород от въздуха, което именно ще позволи бързо набиране на високите скорости.

*Прието е скоростите се класифицират по следния начин: дозвукова подзвукова, когато M < 1
звукова, когато M = 1
околозвукова, когато 0,8 < M < 1,2
свръхзвукова, когато 1,2 < M < 5
хиперзвукова, когато M > 5

**Max или просто М е мярка за т.нар.”число на Max”, по името на немския физик Ернст Мах (1938-1916 г. – http://bg.wikipedia.org/wiki/Ернст_Мах ). Числото на Мах е величина, дефинираща съотношението на скоростта на определено тяло със скоростта на звука в конкретна среда. При авиацията М = приблизително на около 1100-1200 км./ч във въздушна среда на височина до около 10 км.

По материали на:
http://www.dailymail.co.uk/
http://newsru.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***