Огромни снежни топки се появиха на Сибирското крайбрежие. Природата се подготвя за битка

Русия се запасява за студена война. Credit: SIBERIAN TIMES
Русия се запасява за студена война. Credit: SIBERIAN TIMES

Природата се подготвя за епична битка със снежни топки и изглежда така, сякаш в Арктична Русия се запасяват с боеприпаси. Според Siberian Times, селяните близо до Обска Губа изглежда започнали да откриват струпвания на перфектно кръгли снежни топки, създадени от рядък крайбрежен феномен.

Разположено над Арктичния кръг, малкото село Нида с население малко над 2000 жители, се намира на Обска Губа – замръзващата ръка на Карско море. Преди малко повече от седмица жителите на селото забелязали, че на едно място на крайбрежието започнали спонтанно да се появяват находища на огромни снежни топки. Вариращи от размер на топка за тенис до волейболна топка, заледените сфери изглежда са се появили от нищото, но имат необичайна еднородност.

Дори по-старите хора казват, че никога не са виждали нещо подобно, но говорител от селото, цитиран в статията, изглежда е открил отговора. Както изглежда, с идването на прилива, водата се е свързала със слой скреж, който покривал плажа и после, когато бавно се оттегляла, оставила парчета лед, които въртейки се по мокрия пясък, образували сфери. Странният феномен е потвърден от представител на  Arctic and Antarctic Research Institute, цитиран в статията на Siberian Times.

Независимо от причината, жителите на Нида изглежда са готови за най-страхотната снежна битка на всички времена.

Превод: Никол Николова


РЕКЛАМА:

***

Източник: Atlas Obscura


Европейска нощ на учените 2022 г.: