Огромен скелет на динозавър, открит в португалска градина


Сп. Българска Наука, брой 163 (март 2023 г.):

***

 

 

Останките от това, което може да се окаже най-големият динозавър, откриван някога в Европа, са изкопани в заден двор в Португалия.

Вкамененият скелет на най-големият и тежък динозавър в Европа е открит в централния португалски град Помбал през 2017 г., когато мъж започва да строи къщата си.
Най-големите от всички динозаври се наричат завроподи (или брахиозаври), те са и най-големите сухоземни животни, живели някога. Завроподите имали дълги вратове и опашки, хранели се с растения и ходели на четири крака. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Палеонтолози от Португалия и Испания откриват части от гръбнака и ребрата на въпросния завропод, което предполага, че огромното влечуго е било около 12 метра високо и 25 метра дълго.
Останките са открити в горните утаечни скали от юрския период, което предполага, че е на около 150 милиона години. 

Скелетът – намерен в позицията, в която вероятно е умрял динозавърът – сега се изучава от международен изследователски екип. Поради сравнително непокътнатото разположение на скелета, палеонтолозите, работещи по разкопките, се надяват, че има още части от него, които тепърва ще откриват. 

„Не е обичайно да се намерят всички ребра на животно като това, камо ли в това положение, запазвайки първоначалната си анатомична позиция“, казва Елизабет Малафая, постдокторантски изследовател във Факултета по природни науки на Лисабонския университет, пред уеб сайта Phys.org. 

 

Превод: Мая Николова
Източник: https://www.bbc.com/news/world-europe-6269307


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Сп. Българска Наука, брой 162: