Обявиха Китай за най-големия производител на научни публикации в света

За първи път Китай изпревари САЩ по общ брой научни публикации, сочи статистиката на Националната фондация за наука в САЩ.

В доклада на агенцията, публикуван на 18. януари, се посочва нарастващото съревнование между САЩ и Китай и други развиващи се страни, които увеличават своите инвестиции в науката и технологиите. Въпреки това, докладът постановява, че САЩ си остава научна сила, източник на висококачествени проучвания, която привлича международни студенти и превръща науката в ценна интелектуална собственост.

„САЩ си остават световен лидер в науката и технологиите, но светът се променя”, казва Мария Зубер, геофизик в Масачузетския технологичен институт в Кеймбридж. Докато другите нации увеличават своя принос в науката, то относителният дял на САЩ към световната научна дейност намалява, заявява Зубер, която е и председател на Националния съвет за науката, който ръководи фондацията.

Изместването на фокуса е още по-очевидно при разглеждане на обема от публикации: в Китай са публикували повече от 426 000 проучвания през 2016 г. или 18,6% от общия брой документи в базата данни Scopus на Elsevier. А от своя страна, броят на публикуваните проучвания от САЩ, е 409 000. Статистиката сочи още, че Индия е изпреварила Япония, а останалата част от развиващия се свят продължава своята тенденция на растеж.


РЕКЛАМА:

***

Картината се променя, когато изследователите проучили къде е съсредоточен най-големият приток на публикации. САЩ се нареждат на трето място, след Швеция и Швейцария; Европейският съюз е на четвърта позиция, а Китай на пета. Съединените щати си остават източник на най-голям брой докторанти в областта на науката и технологиите и основна дестинация за международните студенти, които търсят напредък в науката – въпреки че делът на тези студенти е паднал от 25% през 2000 г. на 19% през 2014 г., се посочва в доклада.

САЩ изразходват най-много средства за научноизследователска и развойна дейност – около 500 милиарда долара през 2015 г. или 26% от общата стойност за целия свят. Китай се нарежда на второ място с приблизителната сума от около 400 милиарда долара. Разходите на САЩ си остават същия дял от икономиката на страната, докато в същото време Китай увеличава своите разходи за научна дейност през последните години.

Анализът на Националната фондация за наука, последно издание на биеналето на агенцията Научни и Инженерни индикатори (Science and Engineering Indicators), бива публикуван във време на повишена загриженост за състоянието на науката в САЩ. Докладът трябва да предизвика някои сигнали за тревога, казва Марк Муро, старши сътрудник в института Брукингс, Вашингтон. Тенденциите в разходите за наука в Америка се отправят в грешната посока, казва още Муро. Според него изворът на таланти-изследователи продължава да бъде ограничаван от репресии спрямо жените и малцинствата. По подобен начин, някои ключови индустрии са отпаднали, тъй като бизнесът премества своята производствена база в други страни, добавя Муро.

Това е първият път, в който фондацията включва секция за трансфера на технологии и иновации в своя статистически анализ. Данните показват, че САЩ си остава световен лидер в областта на патентите, приходите от интелектуална собственост и финансиране на рисков капитал за иновативни технологии. Въпреки че е нужен по-голям фокус върху местното и регионалното равнище, казва Муро, то все пак докладът предоставя важни данни за стойността на научните иновации.

„Иновационният капацитет на страната е един от основните двигатели за растежа на производителността и просперитета“, заявява Муро. Новите данни предоставят „полезно напомняне защо трябва да ни интересуват тези индикатори на първо място“.

 

Превод: Светослава Димитрова

Източник: Nature


Европейска нощ на учените 2022 г.: