Търсене
Close this search box.

Обяснение на приливите

Обяснение на приливите

Обяснение на приливите

Обяснение на приливите


Направи дарение на училище!***

Около 300 г. пр. Хр. гръцкият изследовател Питий от Масилия (сега Марсилия) плавал до Англия и Ирландия и извършвал подробни наблюдения на огромните приливи в Северния Атлантически океан (на север от Англия измерил прилив от 120 фута – 36 метра). В същото време той и неговият екип събирали данни за Слънцето, Луната и звездите. На базата на тези наблюдения Питий заключил, че Луната контролира прилива и отлива (което е и съвременното виждане). Около 180 г. пр. Хр. Селевк, гръцки учен от Селевкия, на брега на Персийския залив, разработил подробно теорията за влиянието на Луната върху приливите, като установил, че височината на прилива зависи от положението на Луната спрямо Слънцето.

Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.