Обречено ли е Арктическо море на изчезване?

Има добри и лоши новини за хората и полярните мечки, застрашени от изчезването на морския лед в Арктика, заявиха учените в понеделник.

Първо добрата новина: лятната ледената обвивка е „почти сигурно“, че ще преживее, ако средното глобално затопляне не се повишава с повече от 1.5 градуса по Целзий над равнището от прединдустриалната ера, според проучване, публикувано в списание Nature Climate Change.

„Очакваме по-малко от 1 на 100 000 шанс за Арктика без лед, ако глобалното затопляне остане под 1.5°C“, пишат Джеймс Скрийн и Даниел Уилямсън от университета в Ексетър.

Това би трябвало да утеши местното население, чиито начин на живот и препитание зависят от постоянния лед през летните месеци. Дори днес, къщите им буквално попадат в морето.


РЕКЛАМА:

***

За полярните мечки залозите са дори по-високи, твърдят експерти.
С общата им популация, която е намаляла до около 26 000, полярните мечки ще се борят за оцеляване без плаващите ледени платформи, от които ловуват тюлени и друга плячка.

В световен мащаб, няколко милиона квадратни километра от бял сняг и лед отразяват голяма част от слънчевата радиация, която се връща обратно в Космоса.

Ако заменим това гигантско огледало с дълбок син океан, топлината ще се абсорбира, ускорявайки климатичните промени.

Защо температурната граница е 1.5°C?

Това е „пожелателна“ цел, заложена по време на 196-членния Парижки пакт за климата, заедно с твърда цел за под 2°C, отдавна идентифицирана като крайна граница за опасно затопляне.

Едно покачване с 2°C би дало на човечеството променлив шанс – „по-вероятно не“ – да си запази снега на Северния полюс, съобщават Уилямсън и Скрийн.

Изследователите са сравнили различни климатични модели на загуба на морския лед с реалните промени през последното десетилетие, използвайки само тези, които най-добре пасват на техните проекции.

Въпреки колебания от година на година, дългосрочните тенденции в Арктика са неоспорими: 10-те ледени участъка с най-малка височина от 1979 г. насам – когато сателитите започнаха да събират данни – са се образували след 2007 г.

Рекордно ниското ниво от 3.41 милиона квадратни километра през 2012 г. е било 50 на сто по-малко от средното за 1979-2000 г.
Морският лед в днешно време обхваща около 14 милиона квадратни километра в своя зимен максимум и пет милиона в летния минимум.

Без сериозни съкращения на емисиите на парникови газове, Арктика може да види първото си лято без лед в рамките на две или три десетилетия.

Досега температурата на повърхността на Арктика се е увеличила с повече от 2°C – два пъти над средното глобално затопляне.

Но лошата новина е, че дори и учените да са уверени, че с таван от 1.5°С ще може на теория да се запази арктическият лед, те са далеч по-малко сигурни, че тази цел може да бъде постигната.

„В момента имаме само няколко варианта за постигане на целта, но те са с големи  различия“, твърди Valerie Masson-Delmotte от института в Париж Pierre Simon Laplace пред колеги учени на събрание в Оксфорд миналата есен, за да се обсъди целта от 1.5°С.

С други думи, всички, с изключение на няколко, от стотиците сложни компютърни модели, прогнозиращи бързото намаляване на емисиите на парникови газове, които задвижват климатична промяна, стигат до тази изходна точка.

„Може да станем свидетели на първата година с повишение на температурата от 1.5°С над прединдустриалните равнища в рамките на едно десетилетие“, казва на същата конференция Ричард Бетс, ръководител на научните изследвания за въздействието на климата на Met Office Hadley Centre в Англия.
При сегашните тенденции Земята е на път да се затопли с около 3°C до края на века.

 

Превод: Гергана Димитрова

Източник: GMA Network, Агенция Франс Прес


Европейска нощ на учените 2022 г.: