Обрат: Китайският луноход вероятно все още е жив!

Автор
Светослав Александров
Chang-e-2016-lakdawalla.jpg

В началото на месец август писах, позовавайки се на чуждестранни медии (източник), че китайският луноход „Юту“ е приключил своята работа на Луната.

Оказва се обаче, че оповестяването на смъртта на смелата китайска машинка най-вероятно е преждевременно.

Ето какво пише Емили Лакдауола в своя блог на Планетното общество (източник): Когато тя се е върнала от отпуска и е решила да навакса с новините, прочела е, че „Юту“ е приключил своята мисия. Тя обаче се усъмнила – липсвал й много важен детайл от новината – а именно коя е датата на последния радиоконтакт с лунохода. Съгласно статия, публикувана на SpaceFlight Now, смъртта на лунохода е настъпила на 28-ми юли, което съвпадало с началото на лунната нощ. Лакдауола се запитала: Това е ден, в който нормално луноходът влиза в режим на заспиване преди лунната нощ – как тогава могат да обявят края на мисията точно в този момент?

Тогава журналистът Андрю Джоунс изпратил официално запитване към Държавната администрация за наука, технологии и индустрия към Националната отбрана на Китай.

Когато Андрю Джоунс получил отговора, изненадата била голяма – луноходът „Юту“ не е мъртъв, а е в хибернация!


РЕКЛАМА:

***

Една нощ на Луната продължава цели 14 земни дни. Това е доста дълго време и подлага на изпитание всяка една земна апаратура. Самият факт, че луноходът „Юту“ е могъл да работи в продължение на 32 лунни нощи, от декември 2013 година до 2016 година, е забележителен.

Под „работа“ обаче се разбира само и единствено възможността луноходът да изпраща радиосигнали. За съжаление всички научни инструменти на борда му са се повредили безвъзвратно. Относно стационарния спускаем апарат „Чанг’e 3“, който достави лунохода и също може да изпраща радиосигнали от Луната, положението не е по-добро. През месец март 2016 г. Лакдауола оповести (източник), че от всички осем научни инструменти на „Чанг’e 3“, единствено ултравиолетовият телескоп продължаваше да работи към този момент.

Така че когато по-рано този месец медиите оповестиха края на мисията на лунохода „Юту“, те най-вероятно погрешно са отразили новината – луноходът не е технически мъртъв, а е просто пенсиониран, понеже научните му способности са силно ограничени.

Съгласно официалната информация от Китай, ръководството на мисията ще се опита да се свърже с „Юту“ отново този месец, но дали може да свърши някаква полезна работа, ще се определи по-късно.

 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: