Ново проучване потвърждава, че носенето на маски спира предаването на COVID-19 от човек на човек

Проучване на екип от изследователи, ръководено от професор от университета в Тексас A&M, установи, че носенето на маска за лице драстично понижава шансовете на човек да бъде заразен от вируса COVID-19.

Изтъкнатият професор по атмосферни науки Рени Джан от Тексас A&M  и Харолд Хайнес, професор в Колежа по геология, както и колегите им от Тексаския университет, Калифорнийския университет в Сан Диего и Калифорнийския технологичен институт са публикували своето проучване в текущият брой на Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Екипът проучи шансовете за инфекция с COVID-19 и как вирусът лесно се предава от човек на човек. Изследвани са Китай, Италия и Ню Йорк, при което изследователите откриха, че използването на маска за лице е намалило броя на инфекциите с над 78 000 в Италия от 6 април до 9 май и с над 66 000 в Ню Йорк от 17 април до 9 май.

„Нашите резултати ясно показват, че въздушното предаване чрез дихателни аерозоли представлява доминиращия път за разпространение на COVID-19“, казва Джан. „Анализирайки тенденциите на пандемията, използвайки статистическия метод и проектирайки тенденцията, изчислихме, че над 66 000 инфекции са били предотвратени чрез използване на маски за лице за малко повече от месец в Ню Йорк. Заключваме, че носенето на маска за лице на публични места съответства на най-ефективните средства за предотвратяване на предаването между хората.

„Тази евтина практика, във връзка със социалното дистанциране и други процедури, е най-вероятната възможност за спиране на пандемията COVID-19. Работата ни също подчертава, че здравата наука е от съществено значение при вземането на решения за настоящите и бъдещите пандемии в общественото здравеопазване.“


РЕКЛАМА:

***

Един от съавторите на публикацията, Марио Молина, е професор в Калифорнийския университет в Сан Диего и носител на Нобеловата награда за химия от 1995 г. за ролята си в откриването на заплахата за озоновия слой на Земята от отделяните при човешка дейност халокарбонови газове.

„Нашето проучване установява много ясно, че използването на маска за лице е не само полезно, за да се предотврати попадането на инфектирани капки чрез кашляне в незаразени лица, но е и решаващо за тези незаразени лица да избягват вдишването на капкови частици (аерозоли), които заразените изхвърлят при разговор и които могат да останат в атмосферата десетки минути, както и да изминат десетки метри по въздушните течения“, казва Молина.

Джан припомня, че много хора в Китай носят маски за лице от години, главно заради лошото качество на въздуха в страната. „Значи хората там са свикнали с това“, казва той. “Заповедта за покриване на лицето помогна на Китай да се справи с огнището на COVID-19“.

Джан казва още, че резултатите трябва да изпратят ясно послание до хората по целия свят – носенето на маска за лице е от основно значение в борбата с вируса.

„Нашата работа предполага, че неуспехът в ограничаването на разпространението на пандемията на COVID-19 в световен мащаб до голяма степен се дължи на непризнатото значение на предаването на вируса по въздух. Социалното дистанциране и измиването на ръцете ни трябва да продължат, но това не е достатъчна защита. Носенето на маска за лице, както и практикуването на добра хигиена на ръцете и социално дистанциране значително ще намали шансовете някой да се зарази с вируса COVID-19.“

Изследването е финансирано от Фондация Робърт А. Уелч.

Източник: sciencedaily

Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: