Новият фитнес тракер на Амазон слуша гласа ви, за да разбере настроението ви

Приложението ще ви уведоми, ако речта ви не постигне достатъчен резултат „положителност“.

Съвременните фитнес тракери често се опитват да се разграничат един от друг, като им се добавят по-усъвършенстван хардуер и сензори. Сега много тракери от висок клас и интелигентни часовници включват ЕКГ устройства за проследяване на сърдечните ритми – компанията Уитингс, дори обеща откриване на сънна апнея в предстоящото си устройство. Амазон обаче реши да разграничи новото си фитнес устройство от останалите, като разчита до голяма степен на алгоритмите за изкуствен интелект и слуша гласа ви. Устройството за 99 долара се нарича Хало и има монитор за пулс вътре, както и акселерометър, температурен сензор и без екран. Той проследява типичните фитнес неща, които бихте очаквали като стъпки и пулсови тенденции. Но има и чифт микрофони, които са важни за най-интересната и засега най-противоречива функция на устройството, наречена Тон. Когато за първи път настройвате Хало, той ви кара да прочетете няколко цитата от класическата литература. Той използва тази информация, за да изгради гласов профил за това как обикновено говорите. След това устройството ще ви слуша, докато говорите през деня, и използва алгоритъм, за да ви даде оценка за позитивност по отношение на вашата реч. Ако установи, че нямате достатъчно позитивност, когато говорите, ще ви даде предложения как да развеселите речевия си модел.

Много хора вече се страхуват, че интелигентните асистенти като собствения Алекса на Амазон вече “слушат” всичко, което казвате, което прави перспективата да прикачите специално устройство за слушане на китката си цял ден да изглежда съмнителна. Амазон казва, че часовникът ще слуша периодично през целия ден или можете да го активирате, за да слуша до 30 минути, като натиснете бутона. Има хардуерен превключвател за пълно изключване на микрофоните, но това премахва една от ключовите функции на устройството. Амазон се опитва да се измъкне заради очевидните проблеми със сигурността, свързани с Тон. Компанията твърди, че цялата обработка и анализ на речта се случва в приложението или на самото устройство – никога не проправя път към облака. След като обработката приключи, записът се изтрива и не се записва никъде. Това е различно от начина, по който работи Алекса – можете да отидете и да слушате записи на вашите заявки за Алекса в момента, като влезете в акаунта си в Амазон. Дори и със защитени записи, все още го има мъгливия въпрос за това как алгоритъмът възприема вашите речеви модели. Очевидно е, че речевите модели на човек могат да се променят по различни причини, независимо дали това какво е неговото настроение или просто е със запушен нос.
Амазон не е сам в този случай: Грамарли, инструментът за онлайн редактиране на копия, който проверява правописа и граматиката ви, докато пишете, има подобна услуга за откриване на тонове, която анализира фразите, които въвеждате, и ви казва как възприема вашите думи само с емоджи . Той може да оцени писането ви с квалификатори като „обвинителен“, „официален“, „насърчителен“ или „съжаляващ“. Тъй като това се случва докато пишете, очевидно работи на различно ниво от технологията на Амазон, но може да има подобен ефект върху насочването на начина, по който потребителите комуникират. „Неутралният“ рейтинг в Грамарли идва с емотикони с право лице, които изглеждат впечатлени или отрицателни. В момента го използвам и то предполага, че тонът на тази публикация е „загрижен“, което не е напълно неточно. Ясно е, че Амазон планира да разшири своята марка Хало още в бъдеще. Марката струва само 99 долара, но вероятно ще се радва на редовния цикъл от големи намаления на цените, които Амазон обикновено използва, за да привлече хората в своята инфраструктура от услуги. В момента можете да поръчате предварително Хало за 65 долара, което включва шест месеца от абонамента за Хало (обикновено 3,99 долара на месец).

След като влезете в системата, Амазон планира да задържи потребителите, като внедри здравна система от точки, позната техника за фитнес тракери. Получавате основна цел от 150 малко неясни точки на седмица. Можете да ги спечелите от ходене, но можете да спечелите и повече, като бягате. Губите точка за всеки заседнал час, който прекарвате на ден след осемте, които очаква да прекарате на бюрото си. Това напомня на фуел пойнтс на Найки от времето, когато те създадоха свой собствен фитнес тракер. Гласовият тон не се взема предвид в общия брой точки, но функциите заедно поставят силен акцент върху насърчаването на потребителите да формират своето поведение около предложенията, управлявани от AI. Не е необичайно да почувствате, че проваляте фитнес тракването си, когато не постигнете целите си. Сега вашият тракер
може да чуе тъгата в гласа ви, когато говорите за вашия провал – и може да ви даде някои съвети, базирани на AI, как да звучите по-весело.

Превод: Десислава Трифонова Стоянова-Пеева
Източник: popsci.com


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: