Новите здравни препоръки включват прием на витамин D с кратък престой на слънце по обяд, при това – без слънцезащитен крем

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/50462000/jpg/_50462073_vitamins.jpg
Няколко здравни организации, издадоха съвместното становище за ползата от приема на витамин D, който тялото получава от естествената слънчева светлина. Този витамин запазва костите и предпазва от някои заболявания като остеопорозата.

Ръководството е изготвено с идеята, че страха от поява на рак на кожата е причината хората да се подлагат твърде предпазливо на престой под лъчите на Слънцето.  

Няколко пъти седмично разумно излагане на тялото под слънчевите лъчи в средата на деня, съчетано с добра диета е подходяща профилактика за повечето хора, които искат да сведат до минимум риска от рак.

Цитат на проф. Питър Джонсън Cancer Research UK

Слънцезащитните кремове с  крем с висок UV фактор пречат на приемането на оптимално  количество витамин D.


РЕКЛАМА:

***

Официален вече се препоръчват добавки на витамин D за бременните жени и за децата на възраст под 5 години.

Има хипотеза, че ниското ниво на витамин D в организма е един от рисковите фактори за появата на рак на дебелото черво, но са необходими още изследвания в тази област. Сред тях са откриването на оптималните нива на витамин D и ролята на хранителния режим, диетата и хранителните добавки.

Превел: Неделин Бояджиев
Източник:
http://www.bbc.co.uk/news/health-12013332


Европейска нощ на учените 2022 г.: