Нови археологически находки доказват културното разнообразие на ранните заселници на Америка

_51519696_51519695.jpg

http://www.nauka.bg/sites/default/files/field/image/_51519696_51519695.jpg
Куп инструменти и животински останки отпреди около 12 000 години, намерени на островите край бреговете на Калифорния, са дали забележителна картина на живота на първите жители на Америка. Находките на инструментариума и технологиите сочат наличие на богата икономика, свързана с морето.

Находките  показват, че сухоземните маршрути на първите хора в Южна Америка може да са били по крайбрежието.

На остров Сан Мигел археолозите са открили забележителни инструменти, но – и останки от птици, миди и морски бозайници. Което показва икономика, зависима от ресурсите на морето.
Голяма изненада е фактът, че откритото се различава значително от инструментариума и технологиите на континенталните култури, като например културите Кловис и Фолсъм.

Оръжията, намерени на островите, вероятно – върхове на стрели, са тънки, назъбени и имат остри краища, което показва поразително майсторство за този ранен период. Очевидно с тези стрели е било стреляно по риби.

Върховете на стрели, открити във вътрешността на американския континент, са по-дебели и с по-различна форма, понеже тези стрели са били използвани за лов на големи животни, включително – и на мамути.
Откритията са доказателство, че поселищата на островите са краткосрочни или сезонни лагери, а не – постоянни селища.
На островите археолозите откриват и обсидиан и кварц. Понеже там няма обсидианови и кварцови находища, явно откритите находки от обсидиан и кварц са попаднали там чрез търговски обмен.    


РЕКЛАМА:

***

Това, което находките ни казват, е, че е имало голямо културно разнообразие в самото начало на овладяването на американските земи от първите хора. Че е имало множество миграции и различни миграционни маршрути по американското крайбрежие и във вътрешността на континента. А също – и, че историята на първите американци не е линейна и, че ни очакват още изненадващи открития..

Откриването на нови находки в бъдеще, част от които сега лежат под вода около островите, вероятно биха допълнили пъзела.
Археолозите гледат на находките като на пощенски картички, изпратени им в миналото; те ни дават само снимка на тогавашната действителност, а посланието в тях гласи: „Хей, ние бяхме тук!”.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.bbc.co.uk/


Европейска нощ на учените 2022 г.: