Новата цел на Калифорния – пет милиона коли с нулеви емисии до 2030 г.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Губернаторът на Калифорния, Джери Браун, изрази желанието си щатът да разполага с пет милиона автомобили с нулеви емисии на пътя до 2030 г. Той постави тази цел в изпълнителен ред, подписан в края на миналата седмица. „Целта е да направим нашите съседи и земи по-здрави, нашите автомобили по-чисти – нулеви емисии колкото се може по-рано – и всички наши технологии да намаляват все повече въглеродните си емисии,“ заяви Браун в своята реч. „За да постигнем нашите амбициозни цели се нуждаем от пет милиона превозни средства с нулеви емисии на пътя до 2030 г.“

Новата цел допълва призива, отправен по-рано, за 1,5 милиона автомобила с нулеви емисии в Калифорния до 2025 г. В момента в щата има около 350 000 автомобила с нулеви емисии – голям скок от едва 25 000 такива автомобили през 2012 г. Около 5% от всички продажби на нови коли в „Златния щат“ са с нулеви емисии.

Изпълнителният ред призовава за увеличаване на инфраструктурата с нулеви емисии в щата, като начин за „подсилване на икономиката и създаване на нови работни места в щата Калифорния“. Това включва изграждане на 250 000 станции за презареждане на електрически автомобили и 200 станции за водородни клетки до 2025 г. – проект на стойност 2,5 милиарда долара.

Калифорния, смятана за лидер в политиките за опазване на околната среда, влезе в абсолютно противоречие с усилията на администрацията на президента на САЩ, Доналд Тръмп, за отхвърляне на екологичните разпоредби през изминалата година. Доналд Тръмп оттегли САЩ от Парижкото климатично споразумение, а от своя страна наскоро Агенцията за опазване на околната среда отмени регулациите на редица източници на замърсяване. Джери Браун, отявлен демократ, публично разкритикува решението на Тръмп относно Парижкото споразумение и зае стабилна позиция срещу планираното офшорно сондиране на президентската администрация.


РЕКЛАМА:

***

Транспортът е причина за 50% от емисиите на парникови газове и 80% от емисиите, които причиняват смог, твърди Браун.

Превод: Светослава Димитрова

Източник: CNN