Нова разработка на Intel или смъртта на видеокартите

afa5db71d81b6b2e3e40fde188365667.jpg
Корпорацията Intel се готви да покаже в следващите дни първият си чип с вградени направо в основния кристал на CPU графически възможности, известен като „проект Sandy Bridge”. С това се отговаря на платформата Fusion на AMD, където са обединени централен процесор и видeоекарта, а също и на Nvidia, която има все по-активна роля на пазара на общосистемните изчисления. Това вероятно ще стане на Intel Developer Forum в Сан-Франциско.

Обединяването на централен и графичен процесор е много важен момент в IT – индустрията, защото в перспектива на тази основа може производителите да се откажат от такъв съществен компонент на компютрите, какъвто е видеокартата. Така няма да има нужда да се добавя отделен чип за работа с видеото и графиката, а и енергоемкостта и стойността на потребителските компютри ще се намалят. Комуникацията между отделните системи на компютъра несъмнено ще се ускори.

Парадоксално, но мнението на някои икономически анализатори е сдържано песимистично. Смята се, че производителите на чипове режат клона, на който седят, заради факта, че пускането на видеокарти е отделен и печеливш бизнес. Чудно, хората забравят колко производства и технологии са останали в миналото от новите такива и от прогреса, който така или иначе прави животът на потребителя все по-лек и по-лек.

Прехвърчат искри и между конкурентите. „В нашите карти са реализирани десетилетия изследвания, а Intel едва сега тръгва по този път”, каза представителя на AMD Джон Тейлър. „Засега всички иновации в тази сфера са само думи”. Дали е прав или не ще стане ясно съвсем скоро.

В Nvidia също не вярват в бързата смърт на дискретните видеокарти. Скоростта на дискретните карти засега е 40 пъти по-бърза от тази на интегрираните. Представител на Nvidia казва, че Sandy Bridge съдържа ограничения, които не позволяват да се ползват пълните визуални възможности, които пазарът предлага днес.


РЕКЛАМА:

***

Intel съобщава и за планове да се пусне към края на 2011 г. 22 нанометров чип с наименование Ivy Bridge.

Източник: http://cybersecurity.ru/hard/102421.html


Европейска нощ на учените 2022 г.: