Нов силициев чип може да предостави супер бърза памет

120518132549-large.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120518132549-large.jpgПървия чисто силициев базиран на оксиди чип RAM памет – отварящ възможности за нови супер бързи памети –  направен от учени от Университетски Колеж Лондон (University College London).
Новите RAM памет чипове или ReRAM са базирани  на материали, повечето от които са оксиди на метали, чието електрическо съпротивление  се променя, когато се вкарат в пусната мрежа – и те „запомнят“ тези промени, дори когато електричеството се изключи.
ReRAM чиповете обещават значително по-голям обем на паметта от колкото сегашните технологии – Flash памети използвани на USB – както и изискват по-малко енергия и място.
Екипът от Лондон са направили нова структура изградена от силициев оксид, описана в скорошно издание на Journal of Applied Physics, която изпълнява промяната в съпротивлението много по-ефикасно от колкото досега е било постигано. В техния материал, подредбата на силициеви атоми се променя за да оформи нишки от силиций намиращи се в твърд силициев оксид, който е с по-малко съпротивление. Присъствието или липсата на тези нишки  представлява промяната на съпротивлението.

http://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: