Норвегия (Norway)

 Най-се
http://image.nauka.bg/geo/durjavi/norway/norway226.gifверната държава в Европа – Кралство Норвегия е известно със своите планини и с поразителните фиорди по бреговете си, както и с историята си на сила в мореплаването.

Страната има един от най-високите жизнени стандарти в света, дължащ се до голяма степен на откритите в края на 60-те години на ХХ век находища на нефт и природен газ.  

 

Основни данни


РЕКЛАМА:

***

Годишните доходи на Норвегия от нефт са на стойност около 40 милиарда щатски долата, като повече от половината от износа е от този сектор. За противодействие на инфлацията е постигнато споразумение между различните политически партии да се ограничи изразходването на приходите от петрола. Този значителен излишък се инвестира за бъдещите поколения.  

През 1905 г. се разтрогва съюза с Швеция и Норвегия обявява независимост. Норвежкия народ високо цени своите независимост и просперитет.  През 1972 г. норвежците отхвърлиха възможността за членство в Европейската Икономическа Общност, а през 1994 г. – в Европейския съюз г., независимо от увещанията на правителството да гласуват „за“.

В последните десетилетия Норвегия си извоюва по-значима роля международната политика. Тя бе посредник между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, а също така се опитва да насърчи контактите между правителството на Шри Ланка и тамилските сепаратисти.

Норвегия има сериозни традиции в мореплаването, а дългата и насечена брегова линия е била основа за развитието на страната. Преди повече от хиляда години набезите на викингите над бреговете на Британия и Франция са били обичайно събитие. Викингите са предприели и експедиции до бреговете на Северна Америка.  

По-късно норвежците започват да търгуват . В началото крайбрейжните води осигуряват риба за износ. Днес Норвегия е сред най-големите износители на петрол и петролни продукти в цял свят.  

Норвегия внесе протест срещу забраната на китолова наложена през 1986 г. от Международната комисия по китолов и през 1993 г. възобнови търговския китолов. Страната твърди, че китоловът не е по-жесток от риболова и че има достатъчно запаси за да се продължава с тази практика. Природозащитниците оспорват това твърдение.  

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/norway/oslopalace.jpg
Кралският палат в Осло: Монархът има малка законодателна власт


Факти

Официално име: Кралство Норвегия
Население: 4.7 милиона (ООН, 2008)
Столица: Осло
Площ: 323,759 кв. км (125,004 кв. мили)
Официален език: Норвежки
Основна религия: Християнство
Средна продължителност на живота: 78 години (мъже), 83 години (жени) (ООН)
Парична единица: 1 норвежка крона = 100 йоре
Основен износ: Петрол и петролни продукти, съоръжения, метални продукти
Брутен национален приход на глава от населението: US $76,450 (Световната банка, 2007)
Интернет домейн: .no
Международен телефонен код: 47

Лидери
 
Крал: Харалд V

Премиер: Йенс Столтенберг

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/norway/stoltenberg.jpg

Йенс Столтенберг е премиер за втори път

Йенс Столтенберг, лидер на партията на труда  стана премиер през октомври 2005 г. след ляво-центристки „червено-зелен“ съюз със социалистите и центристката партия, след като изборите един месец преди това донесоха загуба на предишното дясно-центристко правителство.

Неговото правителство е първото правителство на мнозинството в Норвегия от средата на 80-те години на ХХ век.  

Г-н Столтенберг обещава да увеличи разходите за образование, здравеопазване и социалните разходи и отмени намалението на данъците предложено от предишното правителство. Той твърди, че бюджетната политика ще продължи да бъде в рамките на строгите норвежки правила за изразходване на приходите от петрол.  

Той също така даде подкрепата си за ограничена експлоатация на нефтени находища в Арктика.  

Правителството му оттегли малкия норвежки контингент в Ирак, но обеща да увеличи присъствието в мироопазващите операции на ООН на други места.  

Г-н Столтенберг е икономист и бе на 46 години, когато зае поста. Той бе премиер за първи път от 2000 г. до 2001 г.

Медии
 
Норвежката обществена радио и тв компания NRK бе монополист в ефира до 1981 г., когато стартираха първите местни радио и тв станции. Оттогава частните местни и национални канали привлякоха значителна аудиенция и се конкурират с NRK за вниманието на слушателите и зрителите.

Schibsted group, издател на ежедневника Aftenposten и на широко разпространения VG, е един от най-големите медийни концерни в Скандинавия.

Нараства популярността на дигиталната телевизия, доставяна чрез кабел и сателит, като тя предлага широк спектър от специализирани канали. В ход са планове за цифрова ефирна телевизия.

Норвежците са сред най-ревностните читатели на вестници в света. Броя на изданията е внушителен на фона на малобройното население на страната. По-голяма част от пресата е частна собственост и с неприкрити политически пристрастия.  

Свободата на печата е гарантирана от конституцията, а правителството на се намества в предаванията на обществените радио и телевизия.  

Преса

VG – многотиражен национален ежедневник  
The Norway Post – на английски език
Aftenposten – ежедневник
Aftenposten – страница на английски език
Dagbladet – многотиражен национален ежедневник  
Morgenbladet – седмичник

Телевизия

NRK – обществена телевизия, излъчва националните канали NRK-1 и NRK-2
TV2 – национална, комерсиална, основния кункурент на NRK  
TV3 Norge – комерсиална, сателитна
TV Norge – комерсиална, ефирна и чрез сателит

Радио

NRK – обществено радио, излъчва три национални канала и местни станции
P4 – национално комерсиално радио
Radio Norge – национално комерсиално музикално радио
Radio 1 – комерсиално музикално радио

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: