Нобеловата награда за химия 2020 г.

Нобеловата награда за химия 2020 беше присъдена съвместно на Еманюел Шарпентие и Дженифър А. Дудна „за разработването на метод за редактиране на генома“. Илюстрации: © Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

 

Генетичните ножици: инструмент за пренаписване на кода на живота

 

Еманюел Шарпентие и Дженифър Дудна откриха един от най-острите инструменти на генната технология: генетичните ножици CRISPR/Cas9. С тяхната помощ учените вече могат да променят ДНК на животни, растения и микроорганизми с изключително висока точност. Тази технология оказа революционно въздействие върху науките за живота, допринесе за нови терапии на рак и може един ден да сбъдне мечтата за излекуване на наследствени заболявания.


РЕКЛАМА:

***

 

Изследователите трябва да модифицират гените в клетките, за да разберат за вътрешното функциониране на живота. Преди това отнемаше много време, и представляваше трудна и понякога невъзможна работа. Използвайки генетичните ножици CRISPR/Cas9, вече е възможно да променим кода на живота в рамките на няколко седмици.

 

„В този генетичен инструмент има огромна сила, която засяга всички нас. Той не само доведе до революция в основната наука, но също така до създаването на иновативни култури, а в бъдеще ще доведе и до новаторски медицински лечения“, казва Клаес Густафсон, председател на Нобеловия комитет по химия.

 

Както често се случва в науката, откриването на тези генетични ножици беше неочаквано. По време на проучванията на Еманюел Шарпентие на Streptococcus pyogenes, една от бактериите, причиняващи особено голяма вреда на човечеството, тя открива неизвестна досега молекула – tracrRNA. Нейната работа показа, че tracrRNA е част от древната имунна система на бактериите; CRISPR/Cas, която обезоръжава вирусите чрез разцепване на тяхната ДНК.

Цялата статия виж в безплатния брой посветен на Нобеловите награди през 2020 г. (свали от тук>>)

Този (безплатен) брой е посветен на Нобеловите награди проведени през 2020 г. Предстоят няколко специализирани броя на „Българска наука“, които ще са напълно безплатни за четене и ще покажат някои от най-интересните моменти от миналата (2020) година.

Идеята на този брой е да събере на едно място всичко необходимо, което е нужно да знаете за самите Нобелови награди, провеждането им и кой ги спечели в годината на Ковид (2020).

В българското интернет пространство липсва толкова подробно предоставяне на информация по този въпрос и за това се наехме да преведем и съставим броя.

ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО В PDF >> 

Изтегли в ePub >>

Изтегли в mobi >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: