Нобеловата награда за физиология или медицина 2020 (Победата в борбата с хепатит С)

Нобеловата награда за физиология или медицина 2020 бе присъдена съвместно на Харви Дж. Алтър, Майкъл Хоутън и Чарлз М. Райс „за откриването на вируса на хепатит С“.

 

Обявяване на наградата

 

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. беше обявена от професор Томас Перлман, генерален секретар на Нобеловата асамблея и Нобеловия комитет по физиология или медицина, на 5 октомври 2020 г.


РЕКЛАМА:

***

 

Тазгодишната Нобелова награда се присъжда на трима учени, които са дали решаващ принос в борбата срещу хепатита, пренасян по кръвен път, основен световен здравен проблем, който причинява цироза и рак на черния дроб у хората по целия свят.

 

Харви Дж. Алтър, Майкъл Хоутън и Чарлз М. Райс направиха фундаментални открития, които доведоха до идентифицирането на нов вирус – вирусът на хепатит С. 

Преди тяхната работа откриването на вирусите на хепатит А и В е било критична стъпка напред, но повечето случаи на кръвен хепатит остават необясними. Откриването на вируса на хепатит С разкрива причината за останалите случаи на хроничен хепатит и прави възможни кръвни тестове и нови лекарства, които впоследствие спасяват милиони животи.

 

Хепатитът – глобална заплаха за човешкото здраве

 

Възпалението на черния дроб или хепатит (комбинация от гръцките думи за черен дроб и възпаление) се причинява главно от вирусни инфекции, въпреки че злоупотребата с алкохол, токсините от околната среда и автоимунните заболявания също са чести причини за предизвикването му. 

През 40-те години стана ясно, че има два основни типа инфекциозен хепатит. Първият, наречен хепатит А, се предава от замърсена вода или храна и като цяло има слабо дългосрочно въздействие върху пациента. Вторият тип се предава чрез кръвта и телесните течности и представлява много по-сериозна заплаха, тъй като може да доведе до хронично състояние, с развитие на цироза и рак на черния дроб. Тази форма на хепатит е доста коварна, защото при нея здравите индивиди могат да се заразят безусетно и в продължение на много години да не подозират нищо за това, преди да възникнат сериозни усложнения. 

Кръвният хепатит е свързан със значителна заболеваемост и смъртност и причинява повече от един милион смъртни случая в световен мащаб, което го прави глобален проблем за здравето в мащаб, сравним с ХИВ-инфекцията и туберкулозата.

 

Има две основни форми на хепатит. Едната форма е остро заболяване, причинено от вируса на хепатит А, което се предава чрез замърсена вода или храна. Другата форма се причинява от вируса на хепатит В или хепатит С (тазгодишната Нобелова награда). Тази форма на кръвен хепатит често е хронично заболяване, което може да прогресира до цироза и хепатоцелуларен карцином.

Цялата статия виж в безплатния брой посветен на Нобеловите награди през 2020 г. (свали от тук>>)

Този (безплатен) брой е посветен на Нобеловите награди проведени през 2020 г. Предстоят няколко специализирани броя на „Българска наука“, които ще са напълно безплатни за четене и ще покажат някои от най-интересните моменти от миналата (2020) година.

Идеята на този брой е да събере на едно място всичко необходимо, което е нужно да знаете за самите Нобелови награди, провеждането им и кой ги спечели в годината на Ковид (2020).

В българското интернет пространство липсва толкова подробно предоставяне на информация по този въпрос и за това се наехме да преведем и съставим броя.

ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО В PDF >> 

Изтегли в ePub >>

Изтегли в mobi >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: