Нобеловата награда за физика 2020 и черните дупки

Илюстрации: © Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

 

Нобеловата награда за физика 2020 беше разделена на трима лауреати – половината е присъдена на Роджър Пенроуз „за откритието, че образуването на черни дупки е надеждна прогноза за общата теория на относителността“; а другата половина си поделят Райнхард Генцел и Андреа Гез „за откриването на свръхмасивен компактен обект в центъра на нашата галактика.“

 

Черните дупки и най-тъмната тайна на Млечния път


РЕКЛАМА:

***

 

Трима лауреати споделят тазгодишната Нобелова награда за физика за своите открития относно един от най-екзотичните феномени във Вселената – черните дупки. Роджър Пенроуз показа, че общата теория на относителността води до образуването на черни дупки. Райнхард Генцел и Андреа Гез пък откриха, че невидим и изключително тежък обект управлява орбитите на звездите в центъра на нашата галактика. Наличието на свръхмасивна черна дупка е единственото известно до момента обяснение на това явление.

 

Роджър Пенроуз използва гениални математически методи в своето доказателство, че черните дупки са пряко следствие от общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. Самият Айнщайн не вярваше, че наистина съществуват черни дупки, тези свръхтежки чудовища, които улавят всичко, което влиза в тях и нищо не може да избяга, дори светлината.

Цялата статия виж в безплатния брой посветен на Нобеловите награди през 2020 г. (свали от тук>>)

Този (безплатен) брой е посветен на Нобеловите награди проведени през 2020 г. Предстоят няколко специализирани броя на „Българска наука“, които ще са напълно безплатни за четене и ще покажат някои от най-интересните моменти от миналата (2020) година.

Идеята на този брой е да събере на едно място всичко необходимо, което е нужно да знаете за самите Нобелови награди, провеждането им и кой ги спечели в годината на Ковид (2020).

В българското интернет пространство липсва толкова подробно предоставяне на информация по този въпрос и за това се наехме да преведем и съставим броя.

ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО В PDF >> 

Изтегли в ePub >>

Изтегли в mobi >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: