За НЛО, Катето Евро и балоните с хелий

 ‘Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.’ – Sir Arthur Clarke

Сега ще ви шокирам – да, НЛО съществуват. Какво обаче е НЛО – абревиатурата означава неидентифициран летящ обект. Наименуванието е съвсем ясно – неидентифициран. Нещо, което виждаме, и което не знаем какво е. Е щом не знаем, значи най-вероятно става въпрос за напреднала извънземна цивилизация, която идва от далечна планета, за да завземе Земята и да ни направи домашни любимци. Какво друго може да е!

 

Много пъти сме били запленявани от истории, описващи чудати космически кораби и срещи със зелени трикраки същества с дълги вратове. Най-вероятно още като деца повечето от нас са се вдъхновявали от холивудски продукции по темата, като например E.T. the Extra-Terrestrial от 1982 г. и Mars Attacks! от 1996 г. Все още си спомням, че не можах да спя от вълнение след като гледах страховитите същества с големи глави от Марсиански атаки, които нападнаха Земята с непобедими оръжия и жестоко чувство за хумор.

Историите за срещи със същества от извънземен произход обаче далеч не остават в сферата на холивудските прожекции. Ежедневно попадаме на новини за поредния фермер, забелязал огромен кораб, с формата на две залепени чинии, да кръжи над ранчото му, или пък за очевидци на мистериозни светлини, стрелкащи се из небето над Зона 51. Да не говорим за това колко хора са отвличани от извънземни нашественици за целите на зловещи експерименти докато си спят спокойно в леглата. 


РЕКЛАМА:

***

Сега ще ви шокирам – да, НЛО съществуват, и да, някои от тези обекти в небето наистина са НЛО. Какво обаче е НЛО – абревиатурата означава неидентифициран летящ обект (както и комедийно предаване от едно време по Канал 1 с Георги Мамалев и Катето Евро). 

Наименуванието е съвсем ясно – неидентифициран. Нещо, което виждаме, и което не знаем какво е. Е щом не знаем, значи най-вероятно става въпрос за напреднала извънземна цивилизация, която идва от далечна планета, за да завземе Земята и да ни направи домашни любимци. Какво друго може да е!

Буквално абсолютно всичко друго (объркано)? По-вероятно е наблюдаваният обект да е крава, понесена в небето с помощта на 2500 балона с хелий, отколкото въпросните страховити нашественици. Защо – ами защото знаем, че кравата, балоните и хелият съществуват. Познавайки физичните закони, знаем, че това е постижимо. И определено искам да го видя!

Преди да съм изгубила уважаемата аудитория, слизам от небето, пускам кравата да си ходи и се връщам на темата за НЛО. По дефиниция, НЛО е обект или небесна аномалия, които не могат да бъдат обяснени с познатите ни физични, химични или метеорологични явления. Следователно всеки един летящ обект, който все още не сме успяли да разгадаем чрез научния метод, първоначално приемаме за НЛО.

Въпросът е дали ще приемем тази информация за крайна и ще изпаднем в екстаз, че ни предстои среща със зелени човечета, или ще опитаме да „почоплим“ малко в дълбочина и да проверим дали не можем да си обясним това явление чрез знанията, с които разполагаме? Обикновено медиите избират първия подход. ШОК! ЗА ПЪРВИ ПЪТ! САМО СЕГА! (обикновено в шрифт с размер 30 и в жълто). 

Защо ли? Превизвиквам ви да отворите любимия си новинарски сайт на категория „Мистерии“ и да кликнете на първата статия – забележете броя на прочитанията. А сега кликнете на графа „Наука“ и отново отворете първата статия – изглежда сякаш на това число му липсва една цифра в изписването, в сравнение с това при мистериите. „Напред! Науката е слънце“, пише Михайловски – по-скоро слънчево затъмнение. Но приоритетите на българските медии са тема на друга статия – тази е за НЛО. 

А НЛО е обект на разглеждане от науката. Всъщност всичко „неидентифицирано“ е обект на изследване от науката. Тя не търси сензация, а теории, доказателства и фалсифицируемост (проверяемост). И дори все още да не разполага с такива, тя търси нови методи, с които да ни обясни света. 

Някои хора обаче не обичат да не знаят. Това е така, защото е по-лесно е да се поддадеш на първосигналната мисъл  – „Това са извънземни!“. Това много ми прилича на представата на древните гърци за природните явления. Според тях например богът Зевс причинява природните бедствия, а богинята Деметра е отговорна за смяната на сезоните. Днес добре знаем, че има научно обяснение за тези явления. (Въпреки, че още си спомням как, когато бях малка, големите ме учеха, че когато навън гърми, някой горе е ядосан.)

За какво говорихме – а, да – извънземни. Kакто казахме, хората на науката не се трогват от сензационните изявления за срещи с такива, въпреки, че в продължение на десетилетия се носят какви ли не легенди. Ако потърсите „нло” или ”ufo” в известните видеоканали, ще бъдете заляти от огромно количество видеа, надпреварващи се за правдоподобност – сигурно дори са повече на брой от видеата на котки. Предстои спойлер – голяма част от тези видеа се правят чрез заснемане на хвърлен във въздуха кръгъл обект. И освен това Дядо Коледа не съществува. Историята обаче помни и доста убедителни случаи, като например видеото публикувано през 2017 г. от Федералното правителство на САЩ, което показва как сферичен обект прелита ниско над океана и дори създава вълнички във водата чрез движението си.

Колкото и да е реномиран източникът обаче, подобни видеа не се приемат за съдържание с научна стойност. Хората на науката ги възприемат като интригуващи и нищо повече. Това е така, защото видео лесно се подправя, наглася и режисира, така че да изглежда реално. Даже през 2009 г. станахме свидетели на шега на двама ентусиасти, които умишлено създават подходящи условия и правят няколко изкуствени кадъра на извънземни чинии над Мористаун, щата Ню Джърси. Точно на 1 април 2009 г. двамата шегаджии Джо Руди и Крис Русо, си признават, че събитието е нагласено, като обясняват, че целта им е била да покажат колко лесно може да се направи това

Както казва любимият ми астрофизик и директор на планетариума Хейдън в Ню Йорк Нийл ДеГрас Тайсън, в днешно време само дето камерите на телефоните ни нямат опция „постави извънземно тук“. 

Всъщност той поставя въпроса по много интересен начин. Технологичният прогрес през последните 50 години е неоспорим. В днешно време абсолютно всеки човек носи със себе си през цялото време прецизен компютър, способен да прави изображения с висока разделителна способност. При такъв технологичен скок, бихме очаквали кадрите на заснетите „извънземни чинии“ в днешно време да са толкова ясни, колкото всички останали изображения, които заснемаме. Това обаче не е така – предизвиквам ви да потърсите в интернет снимки от последните заснети НЛО-та и ще забележите, че качеството им е същото като на кадри от преди 20-30 години. Освен това, тъй като всички сме оборудвани със снимачна техника през цялото време, би било логично броят на наблюдаваните „извънземни чинии“ да се е увеличил, но такова увеличение не се наблюдава.

Скъпи читатели, моля, не ме разбирайте погрешно – не искам да ви убедя, че извънземни не съществувам, тъй като аз самата вярвам, че не сме сами в необятния космос. Търсенето на сензация обаче не е добър съветник по пътя ни към опознаването на Вселената. Това, че за момента не знаем или не можем да си обясним едно нещо, не означава да се откажем и да изберем лесното обяснение. Колкото повече узнаваме за заобикалящия ни свят, толкова по-голям допир ще има нашето знание с неизвестното и новото. 

Така че да не спираме да търсим.

Автор: Цветомира Бекриева, бакалавър по Стопанско управление в СУ, в момента изучава Астрономия и популяризация в СУ

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: