Никотинът може да се окаже ключа за Алцхаймер

Никотинът може да се окаже ключа за Алцхаймер

Никотинът може да се окаже ключа за Алцхаймер

Никотинът може да се окаже ключа за Алцхаймер


Направи дарение на училище!***

Учените: правилното разбиране на стимуланта има важна роля за общественото здраве


Все повече научни изследвания потвърждават, че никотинът може да бъде използван успешно при лечението на редица мозъчни разстройства, за които все още се търси ефективна терапия. Учените са обнадеждени, че стимулантът може да се окаже ключ към подобряване на състоянието на пациенти с диагнози като  Алцхаймер, Паркинсон и шизофрения. Това стана ясно по време на десетия Глобален форум за никотина (GFN) във Варшава. Над 70 учени и експерти подчертаха ролята, която правилното разбиране за него може да има за подобряването на общественото здраве и за намаляването на вредата от тютюнопушенето.   

Като стимулант никотинът активира мозъчните рецептори, участващи в регулирането на настроението, концентрацията и вторичната памет.

„Има много диагнози, които се свързват с функционирането на никотиновите рецептори – например рядка форма на епилепсия, депресията, Алцхаймер, Паркинсон, Синдром на Турет, шизофрения, тревожност. Знаем също, че част от тези холинергични рецептори са свързани с това за да притъпяват и изострят неврологичните процеси. Това е много важно за диагнозите, свързани с вниманието и вторичната памет. Ако тази система е нарушена, виждаме отклонения в тези процеси“, обясни проф. Пол Нюхаус, психиатър  и директор на Центъра по когнитивни разстройства в Университета Вандербилт в САЩ. Проф. Нюхаус провежда изследвания върху механизмите в мозъка от десетилетия. Според тях холинергичната система е първата, която е атакувана и разрушена поетапно при болестта на Алцхаймер.

Първите данни за ползите са от преди 23 години


Разбери повече за БГ Наука:

***

Пилотно проучване сред 74 пациенти непушачи с леко когнитивно увреждане, които получили трансдермален никотин, е показало първите обещаващи резултати още през 2000 г. 

„Видяхме подобрение на вниманието, както и значително и устойчиво подобрение на паметта. Беше безопасно и нямахме значителни странични ефекти. Установихме също, че теглото намалява с няколко килограма и няма значителни сърдечно-съдови ефекти“, разказа проф. Нюхаус. При по-възрастни хора употребата на никотин също била успешна, когато се прилага като антидепресант.

Смята се, че общото представяне на мозъка, системите му и епизодичната памет, (например какво сме закусвали тази сутрин,биографичната информация), се повлияват добре от блокирането на никотиновите рецептори чрез медикаменти. Това  нарушава способността за преминаване от режим default (по подразбиране) на мозъка към други режими на мислене, което би дало ефект при състояния като шизофренията и деменцията. Приложен по друг начин никотинът повишава ефикасността на мозъка и може да редуцира процесите в мозъчната кора до необходимото ниво. Това с други думи повишава концентрацията към конкретната операция, която се извършва в момента, без да отделя ресурс за странични мозъчни операции.

Цялата статия, както и други подобни, можете да прочетете в Брой 168 на списанието.

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.