Невероятните анатомични рисунки на Леонардо да Винчи: достъпни за сваляне онлайн

Анатомичните рисунки въплъщават в себе си мистиката на изящните изкуства и точността на науката – пространство, изградено по време на италианския Ренесанс, когато границите между изкуството и научните търсения са били пропускливи, а често изобщо не са съществували.

През този период били представени интерпретации на човешкото тяло, които били толкова анатомично коректни, че според Музея на изкуствата „Метрополитън” „до около 1500-1510 година изследванията на художниците надхвърляли голяма част от познанията по анатомия, преподавани в университетите”.

Артисти като великия Микеланджело Буонароти и Леонардо да Винчи, както и по-слабо известни личности, като Антонио Полайоло и Бачо Бандинели, провеждали „детайлни анатомични дисекции в различни моменти от дългите си кариери”, създавайки стотици скици и проучвания на ред със сътворяването на реалистичните картини и скулптури, с които са известни.

Повечето ренесансови художници „станали анатоми по необходимост”, отбелязват от музея, „тъй като те се опитвали да създават по-реалистични скулптури на човешката фигура”. Но анатомичните изследвания на Леонардо се облягали на собствен научен интерес, подобно на интереса му към физиката на полета, дизайна на оръжията, архитектурата и други.

Много от анатомичните рисунки на Леонардо съдържат подробни записки на наблюденията му, както можете да видите на снимките. Той е използвал характерната си огледална техника на писане, която прилагал, за да води личните си записки. „Той пишел нормално само, когато написаното било предназначено за други хора” – разказват от Бостънския музей на науката.


РЕКЛАМА:

***

Сега можем да видим няколко десетки анатомични рисунки на Леонардо на хора и животни (като крака на мечка по-горе) на едно място, благодарение на Buckingham Palace’s Royal Collection Trust, който е дигитализирал голямата си колекция. Леонардо не просто изучавал анатомичната структура, но провеждал и дисекции, за да разбере човешката физиология. Той подхождал към човешкото тяло, като към органична машина, убеден в рационалната подредба на частите му толкова, колкото и в привилегированото му положение в природата.

Можете да свалите изображения с висока резолюция, като посетите сайта и натиснете стрелката долу в дясно на изображението. Ще бъдете отведени към по-голяма версия на изображението, като можете да приближите и разгледате детайли от него – например, фините линии и леките сенки, характерни за всяка илюстрация на Леонардо – един забележителен художник, надарен с ум на изследовател.

 

Източник: http://www.openculture.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: