Нетнографията – най-новото оръжие на маркетолозите

Автор
Цвета Калейнска
cveta.png

Маркетингът в днешния конкурентен свят се нуждае от инструментариум на ръба на новостите и предизвикващ активност. В работата си за големи компании, като Парамаунт и Тойота, наблюдавам често създаването на нови подходи за сегментиране, разглеждане и анализиране на купувачите или на клиентите на световноизвестните корпорации, произтичащи от изменията в поведението и нагласите на хората в реалния и във виртуалния свят .

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/cveta.png

В отговор на бързо развиващата се маркетинг индустрия, маркетолозите навременно разработиха социалните мрежи като инструмент за реализация на стратегическите корпоративни планове и като ключов канал за провеждане на промоционалните кампании. За съжаление, по отношение на опознаването на самата аудитория, експертите не са толкова модерни и  се доверяват основно на класическите методи и подходи като фокус групи, социологически изследвания, интервюта и т.н.

Един от най-новите способи, който компании в САЩ развиват за предлагане на допълнително дълбоко “гмуркане” в социалните мрежи отвъд океана, е нетнографията. За какво обаче на маркетолозите са им нужни нови способи и средства за слушане в социалните мрежи? Това е въпросът, който можем да си задаваме почти всеки ден, тъй като иновативните маркетингови стратегии се менят постоянно, а отговорът винаги ще е един и същ. Разбира се, всичко е заради покупките, които компаниите искат техните клиенти да правят, и за увеличаването на печалбите.

Нетнографията е единственият естествен метод, който предоставя пълна картина за един потребител.


РЕКЛАМА:

***

Дигиталните платформи за комуникация, и конкретно нетнографията, предоставят възможността за създаването на цялостен образ за потребителя, в голяма детайлност, което пък от своя страна  дава:

     Цялостна картина на пазара –  сегментация, продуктово групиране, общи характеристики и др.;

     цялостно обобщение на текущите онлайн комуникации – категории, символи, картини и др.;

     обосновка за избора на клиента от социална гледна точка – мотив за покупка, процес на закупуване (на място или онлайн) и т.н;

     подробна информация за нагласите към марката/продукта – декодиране на  автентичен авторски текст (под формата на мнение – постове в социални канали), както и визуален и аудиовизуален анализ (чрез споделените снимки и видео от автора).

В нетнографията онлайн взаимодействията на потребителите се възприемат като отражение на личната култура, което спомага за получаването на по-задълбочено разбиране за това кой всъщност е самият потребител. Колкото повече знаем за него, толкова повече възможности имаме да му предложим за това, което търси, без да е нужно да задаваме въпроси. В САЩ използването на този похват се разраства и тенденцията в развитието не само на нетнографията, а на всички способи за дълбоко “гмуркане” в информацията на потребителите,  ще продължава с все по-бързи темпове, тъй като пазарът става все по-разнороден.

Нетнографията предоставя уникално конкурентно предимството на всеки бизнес, предлагайки възможността да се вземат по-прецизни, по-добри и финансово безопасни решения  за продукта или кампанията. Този метод е тайното оръжие на маркетинг индустрията и е доказателство как социалните мрежи са причина за непрестанна иновация.


Източници на информация:

http://skitsol.com/wp-content/uploads/2013/10/Netnography-Marketers-secret-weapon.pdf

http://www.nova.edu/ssss/QR/QR15-5/kozinets.pdf

http://www.nyu.edu/classes/bkg/methods/netnography.pdf


Tsvetta е консултиращ стратег по социалните мрежи за Dogs Bollocks 5, DB5 Inc. в Ню Йорк. Родена е във Велико Търново и през 2008 г. се премества в САЩ, за да получи висше образование. През 2012г. Tsvetta завършва колежа “Св. Франциск” с дипломи по маркетинг мениджмънт, международен бизнес и икономика. Понастоящем е студентка в Градския университет на Ню Йорк в кампуса Барух, където учи магистратура. През 2010 г. е коронясана за Мис България Диаспора САЩ и започва кариерата си на модел, въпреки 165-сантиметровия си ръст. Пред камерите или зад кулисите на големи социалномрежови кампании, Tsvetta е доказана сензация зад океана. Българското гуру в онлайн индустрията в Америка има опит с големи компании като филмовото студио Парамаунт, Тойота, НАСКАР и Сони. Свободното си време моделката е посветила на обучаване на жени лидери и стимулиране на  образоването на младите хора в България. Владее свободно 5 езика.

.

 

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: