Необичайна лавина стои зад мистерията на “Случаят Дятлов”

Една от последните снимки на групата туристи, направена само няколко часа преди смъртта им. Източник: perevaldyatlova.ru

 

През 1959 г. девет руснаци загиват при ски експедиция в Уралските планини, в резултат на мистериозен инцидент, известен днес като “Случаят Дятлов”. Никой не е съвсем сигурен какво точно се е случило тогава.

Криминално разследване по това време стигна до заключението, че хората от групата са загинали в следствие на неидентифицирана „непреодолима природна сила”.


РЕКЛАМА:

***

Предложени са множество теории за случилото се, но нито една от тях не е достатъчно убедителна. 

Сега Йохан Гауме от Института за изследване на снега и лавините в Давос (Швейцария) и Александър Пузрин от Института за геотехническо инженерство в Цюрих, намериха основание за възстановяване на отхвърлената преди теория, че лавина е предизвикала инцидента (Communications Earth & Environment, doi.org/fsh5).

„Това е един много хубав пример за това как човек може да приложи науката за решаване на някои проблеми, които могат да бъдат обгърнати от мистерия и където могат да възникнат много конспиративни теории“, казва Дитер Исслер от Норвежкия геотехнически институт в Осло.

Фактите, установени от първоначалното разследване, от журнали и други материали, са както следва. На 1 февруари 1959 г. скиорите установяват лагер на склона на планината Холат-Сяхл. След полунощ те разрязват палатката си отвътре, излизат от нея и се насочват към гората на повече от километър навътре в нея.

Тази нощ температурите са под -25°C, но все пак част от телата са намерени полу голи и боси. Основната причина за смъртта им е хипотермия, но четирима от туристите са имали тежки наранявания на гръдния кош или черепа, а двама са открити с липсващи очи и един с липсващ език.

През 2015 г. разследването по случая беше възобновено и през 2019 г. Следственият комитет на Руската федерация стигна до заключението, че причина за това е била снежна лавина. Тази хипотеза не беше нова, но преди това е била разкритикувана от обществеността и отхвърлена от роднините на жертвите. Срещу нея тогава има сериозни контрааргументи. Като например обстоятелството, че ъгълът на наклона не е достатъчен за образуване на лавина и че няма следи от такава.

Уникалната местна топография обаче може да обясни това, според Пузрин. Докато снегът отгоре изглежда, че е под наклон от 23 градуса, земята отдолу има няколко стъпаловидни извивки, които реално правят средния ъгъл по-близо до 28 градуса. Което е вече достатъчно, за да предизвика лавина, но такава, която не оставя типични следи.

„Те подсичат склона, за да разпънат палатката си, това е, което виждаме на последната им снимка“, казва Пурзин.

Това създава нестабилен наклон на снежния пласт под нея, който обикновено би се сринал веднага. Вместо това той се срутва между 9 и 13 часа по-късно. Това срутване изисква допълнително натоварване от сняг, но тази нощ не е имало снеговалежи. 

„Вместо сняг обаче имаме много силен вятър, който би навял сняг върху склона” – обяснява Пузрин.

Друг контрааргумент срещу лавината е, че претърпените контузии от пострадалите са по-тежки от типичните за лавините. Гауме създава симулация и установява, че силата на падащата снежна маса е могла да доведе до тези наранявания.

„Това всъщност беше същата програма, използвана от Дисни за симулиране на снега в анимационния филм “Frozen“, казва Пузрин.

Все пак не всички са убедени в тази хипотеза.

„Това не обяснява защо тези хора, след като са били ударени от лавина, са избягали без дрехите си в снега. Ако сте в толкова сурова среда, е самоубийство да изоставите подслона без дрехите си“, казва Джим Макилвейн от университета в Дърам (Великобритания). „За да направят това, тези хора трябва да са били наистина ужасени от нещо.“

 

Източник: New Scientist Magazine
Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: