Не мислите, че сте сексисти? Съжалявам, но всички сме такива

Автор: Magdalena Zawisza

Може би си мислите, че подкрепяте равенството на половете, но вашето подсъзнание е на друго мнение.

Credit: Tanya Shatseva

Думите на моя лекар от по-рано сутринта все още звъняха в ушите ми, когато изведнъж се наложи силно да натисна спирачките на колата си, за да избегна неприятен сблъсък. Некомпетентен шофьор пресичаше две ленти на кръговото движение точно пред мен. Все още обливайки се в пот, някак си успях да оставя крещящото си дете при бавачката.  Беше напрегната сутрин.

Сега нека да спрем, за да размишляваме върху тази история. Лекарят, който си представихте, мъж ли беше? А лошият шофьор – жена? Ами бавачката и разказвачът? И те ли бяха жени? Ако е така, току-що проявихте предразсъдъци на полова основа. Не сте единствените. Дори всемогъщата търсачка за изображения на Google „смята“, че 75% от лекарите са мъже, но в действителност жените съставляват малко над половината от общопрактикуващите лекари във Великобритания. Всъщност, компанията Google е обвинявана в несъзнателни предразсъдъци на полова основа в собствената си дейност, тъй като над 79 на сто от мениджърите и инженерите им са от мъжки пол. Apple, Facebook, Twitter и Yahoo не изостават особено в това отношение.

Какво точно са несъзнателните полови предразсъдъци и защо ги имаме? Несъзнателните или имплицитни предразсъдъци са извън нашия контрол и ние не ги осъзнаваме. Те са автоматични и отразяват асоциациите, които ние придобиваме, докато се социализираме в средата, в която израстваме. Можете да тествате собствените си имплицитни предразсъдъци по по-научен начин, като направите този тест за имплицитни асоциации. Тестът е предназначен за улавяне на заучените автоматични асоциации на мозъка. Тъй като се основава на реакции за време, той може да отслаби нашите социални притеснения и да засече несъзнателните ни предразсъдъци. Поради това се смята, че той превъзхожда самооценката за предразсъдъци при прогнозирането на поведението.


РЕКЛАМА:

***

Имплицираните предразсъдъци са резултат от това, че нашият ум си създава преки пътища, за да навигира ефективно сложната същност на действителността. Той често е еволюционно адаптивен. Например, ние автоматично предпочитаме цветята пред насекомите, което ни защитава от това да бъдем ужилени от нещо, което може да ни навреди – оса, например. Това е нормално предпочитание за повечето хора, но същото е наблюдавано при тестовете за имплицитни асоциации. Въпреки това, проучванията на имплицитните асоциации сочат, че предпочитаме младото пред старото, бялото пред черното, и хетеросексуалните пред хомосексуалните. Но какво можем да кажем за несъзнателните полови предразсъдъци?

Прекрасни хора

Жените са прекрасни, нали така? Може да се изненадате да научите, че изследванията сочат, че има постоянна тенденция несъзнателно да предпочитаме жените пред мъжете и майките пред бащите. Това е равносилно на ефекта WAW („жените-са-прекрасни“), т.е. жените да се възприемат като цяло в положителна светлина, тъй като според стереотипа те са подкрепящи, мили и нежни.

Този ефект обаче изчезва и дори се преобръща в момента, когато жените навлязат в „мъжкото царство“ или по някакъв начин отправят предизвикателство към стереотипните очаквания. Например, хората безусловно предпочитат мъжките авторитетни фигури пред женските, мъже пред жени лидери, както и нефеминистки пред феминистки. Моето собствено проучване показва, че жените студенти несъзнателно предпочитат домакините пред бизнес дамите. Подсъзнателното предпочитание към жените се обръща и при мъжете, когато се очаква да комуникират с жена на по-висша позиция, вместо с такава на идентична или подчинена позиция.

Необходимо е просто да погледнем към последните президентски избори в САЩ, за да видим някои примери  за този ефект от реалния живот. Самият Доналд Тръмп заяви  „Никой не уважава жените повече от мен“ едва три месеца преди да бъде разпространен запис, в който той се хвали, че свободно опипва жени.

Оказва се, че повечето от нас се чувстват по-комфортно в компанията на мъж бизнесмен отколкото на бизнес дама. Credit: Pexels

А има ли несъзнателни предразсъдъци към мъжете? И те ли са прекрасни? Зависи. Жените подсъзнателно предпочитат егалитарист пред сексист или „типичен“ мъж, докато мъжете по-рядко предпочитат егалитаристите. Мъжете, които работят в публичния и частния сектор, според моите проучвания подсъзнателно леко предпочитат мъже, които се грижат за домакинството, пред бизнесмените. Но когато се прави сравнение с жените, мъжете в традиционна роля – като тези, които имат власт или ръководен пост, са предпочитани.

Какво можем да направим по въпроса?

Защо това е от значение и какво можем да направим по въпроса? Несъзнателните предразсъдъци представляват проблем особено в света на работата и образованието. Дори в една уж обективна академична обстановка, мъже кандидати за позицията на мениджър в лаборатория в един експеримент получават предложения за работата по-често и за по-голяма заплата, когато името на кандидата е Джон в сравнение със случаите, когато името на кандидата е Дженифър, въпреки че автобиографиите са идентични. Когато жените в дадена професия стават майки, те изведнъж започват да бъдат възприемани като по-малко компетентни – нещо, което не се отразява при мъжете, когато те станат бащи.

Несъзнателните предразсъдъци ограничават професионалните перспективи наред с други неща. Първата стъпка за справяне с това е да се осъзнае, че то представлява проблем. Естеството на нашите когнитивни и мисловни процеси означава, че всички ние сме уязвими към различни несъзнателни предразсъдъци и всеки от нас може да бъде техен обект. Например, едно изследване показва, че мъжете се представят на по-ниско ниво при провеждането на тестове за социална чувствителност (декодиране на невербалните сигнали, например), когато им е било казано, че тестът оценява социална чувствителност и обикновено жените имат по-добри резултати от мъжете. Но при мъжете, на които са казали, че тестът оценява обработването на информация, не се наблюдава по-слабо представяне.

Това да сме наясно със собствените си несъзнателни предразсъдъци може да помогне. Въпреки това превенцията изисква мотивация. Ето защо, анонимизиран процес за подбор на персонал, менторство, внимателно управлявана среда за съвместна работа и обучение също могат да помогнат.

Въпреки това, тъй като причината за несъзнателните предразсъдъци се корени в социалния свят, в който живеем и където научаваме асоциации за половите роли, които виждаме около нас, най-сигурният начин да ги намалим е да осигурим алтернативни асоциации.

Това може да бъде постигнато чрез насърчаване на равно участие на мъжете и жените в социални роли, които традиционно се свързват с единия пол. Ако всички лекари, шофьори, детегледачки и световни лидери са разделени справедливо между мъже и жени и ние виждаме това, представено в медиите и на други места, с течение на времето ще можем да развием равни имплицитни асоциации. Междувременно е нужно поне да превърнем несъзнателното в съзнателно, така че вероятността то да ни изиграе лоша шега да е по-малка.

 

Превод: Цветелина Христова

Източник: PopSci


Европейска нощ на учените 2022 г.: