Науката решава проблеми, vol. 20: Във вихъра на Великата война

В следващото издание на „Науката решава проблеми“ презентатор ще бъде Радослав Тодоров. Той е дългогодишен автор и редактор в списание „Българска наука“, списание „Военна история“, списание 360, както и в сайта Chronicle.bg.
 
Неговите статии са в достъпен за масовия читател научнопопулярен стил и покриват широк диапазон от тематики, като: астрономия, биология, палеонтология, археология, технологии, изкуство, география, туризъм, природни феномени. Но основният му и най-силен ресор са историческите статии и в частност тези на военно-историческа тематика.
 
Поради тази причина преди време той беше избран за сценарист на документалните филми на „Българска наука“ – „На нож“ (2012 г.) и „Трагедия и слава“ (2013 г.) посветени на 100 годишнините от Балканските войни.
 
А тази година той издаде и книгата „Във вихъра на Великата война”, отбелязваща 100 годишнината от края на Първата световна война и подписването на Ньойския договор.
 
В предстоящата презентация той ще ни разкаже за това как обикновен любител историк може да се занимава на професионално ниво с тази материя, да участва в толкова престижни издания и дори да пише книги. Като по този начин запознава българския читател с по-малко известните факти и моменти от нашата и световната история, припомня му за годишнините от най-важните и съдбоносни събития. А чрез тази си дейност той може да даде пример и вдъхновение на останалите любители да се занимават по-смело и активно, не само с историята, но и във всички останали области на науката, с което да допринесат за нейното популяризиране и развитие в България.
 
Кога: 29.10. (вторник); 19:00 ч.
Къде: ул. Сердика 20; MOVE.BG
Вход: свободен! Нужна е регистрация: тук.
 
„Науката решава проблеми“ е поредица на Българска наука и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.
 
*Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.
 
**MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.

Европейска нощ на учените 2022 г.: