Науката решава проблеми, vol.15: ДНК: кодът на живота – в основата на нашето здраве

На 26.03. гост на поредното издание на „Науката решава проблеми” е д-р Олга Антонова лекар генетик, преподавател в Медицински университет-София, генетичен консултант и ръководител на научни проекти.

ДНК – какво е това? Това е нашето „аз“, закодирано в последователност от четири букви (нуклеотиди), това е нашият код, който ни прави уникални – също като всички останали :).
Всъщност, всички хора сме 99,9% идентични и нашата неповторимост се дължи на нищожния 0,1% от нашето ДНК. Така погледнато – това изглежда незначително, но като се вземе предвид, че човешкият геном е изграден от около 3 милиарда базови двойки – 0,1% се превръща в 3 милиона базови двойки.

Именно в тези 3 милиона двойки, представляващи уникални комбинации, се откриват промените, които ни дават червена коса, вместо руса или зелени очи, вместо сини. Може да се открият вариации, които повишават риска от затлъстяване или други, които намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Различия, които ни насочват към определени болести или пък ни дават повече възможности. Така съществуващите генетични разлики сред пациенти с едно и също заболяване, могат да ни насочат към различна терапия.
И така – всички ние сме повече еднакви, отколкото различни, но едва сега започваме да разбираме колко важни са нашите различия.

Кога: 26.03., 19:00 ч.

Къде: ул. Сердика 20, София

Вход: свободен! Нужна е регистрация: https://goo.gl/forms/L5eiAalLxpzapgPh2

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/271609280436729/

„Науката решава проблеми“ е поредица на Българска наука и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

*Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.

**MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.