Науката решава проблеми, vol.04: Защо търсим екзопланети?

В новата поредица от събития на Българска наука и MOVE.BG* всеки месец ще ни гостува един учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

През месец март ще ни гостува гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийски университет и активен комуникатор на науката. Той ще ни обясни защо търсенето на екзопланети в Космоса е важно за оцеляването на човечеството в дългосрочен план.

Кога: 27.03. 2018; 19:00 ч.

Къде: MOVE.BG, ул. Сердика 20, ет. 1


РЕКЛАМА:

***

Във Вселената има над 200 милиарда галактики, всяка една населена с милиарди звезди. Възможно ли е в такъв случай да няма нито една друга планета освен Земята, на която да се е развил живот, а защо не и цивилизация? Ако сме сами в този необятен космос, не е ли това огромна загуба на пространство, по думите на великия Карл Сейгън?

В търсене на отговори на тези въпроси, можем да се обърнем към една от най-вълнуващите съвременни научни области – астробиологията и търсенето на екзопланети в Космоса. Какво е значението за цялото общество на непрекъснато нарастващия брой планети, открити в орбита около звезди, различни от Слънцето? Ще успеем ли да намерим близнак от Земята – далечен свят, който можем безопасно да наречем „нов дом за човечеството“? Защо Земята е толкова специална и как учените могат да търсят извънземни форми на живот?

Заповядайте на 27 март, за да разберете повече за някои от най-новите открития в астрономията и за тяхното приложно значение!

Д-Р ВЛАДИМИР БОЖИЛОВ е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийски университет, активен комуникатор на науката и лектор в планетариума на Детски научен център „Музейко“. В периода 2012-2018 г. е бил научен, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Д-р Божилов е активен популяризатор на науката и редовен лектор на Софийския фестивал на науката, Европейска нощ на учените и други. Спечелва второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Участвал е в реализацията на популярното тв-шоу за наука „Красива Наука“, чест гост е в радио и телевизионни предавания, където разказва на достъпен език най-новите открития от областта на Космоса. Съавтор е на книгата „Живот и Вселена“ и автор на повече от 30 научни и над 70 научнопопулярни публикации.


Вход: свободен!


*MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.


Европейска нощ на учените 2022 г.: